Terug Gemeenteraad

Mon 23/05/2022 - 19:00 de raadzaal in De Brouwerij

Openbaar

secretariaat

technische dienst

milieu

  • De gemeenteraad besliste op 11.10.2021 om het lokaal energie- en klimaatpact te ondertekenen, dewelke onder andere volgende engagementen vermeldt: 

    • per inwoner een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting
    • 1 m² ontharding per inwoner.
    In het kader van dit lokaal energie- en klimaatpact (en daarenboven in het kader van de toetreding tot het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie) wordt het reglement inzake de aanleg van geveltuinen voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad. 

omgeving

  • Na de voorlopige vaststelling van het RUP Site Da Vinci werd dit plan aan een openbaar onderzoek onderworpen. Na afloop van dit openbaar onderzoek werden de 2 adviezen en 1 bezwaar voor dit RUP aan de Gecoro voorgelegd. Het RUP dient nu definitief vastgesteld te worden en wordt voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad. 

  • Gemeente Koekelare kan, ter realisatie van het ruimtelijk uitvoeringsplan site Da Vinci, het definitief onteigeningsbesluit vaststellen voor 2 percelen gelegen in de Moerestraat. De percelen zijn kadastraal gekend als gemeente Koekelare, 1ste afdeling, sectie C, met perceelnummers 989B en 1046K en zijn aangeduid op het onteigeningsplan in bijlage.

    Gemeente Koekelare wenst deze percelen te verwerven met als doel om een bijkomend woonaanbod te creëren in de hoofdkern ter uitvoering van de provinciale woonprogrammatie. Binnen het plangebied van het RUP wordt een evenwicht gezocht tussen de ruimte om de vooropgestelde woonprogrammatie te realiseren, de ruimte om de toekomstige behoefte inzake gemeenschapsvoorziening in te vullen en het voorzien van ruimte voor een landschappelijke afwerking van het gebied enerzijds en functioneel groene ruimte voor het plangebied en de omgeving anderzijds.

    De gemeente heeft reeds onderhandelingen aangeknoopt met de eigenaar van de onroerende goederen, teneinde te trachten deze onroerende goederen minnelijk aan te kopen. Bij gebrek aan minnelijk akkoord, kan de gemeente voor de verwerking van deze onroerende goederen overgaan tot onteigening voor het algemeen nut.

  • Bij raadsbesluit d.d. 13.06.2016 werd het verkoops- en toewijzingsreglement goedgekeurd voor de verkoop van 20 loten bouwgrond in de verkavelingen in de Krakkestraat en de Houtzagerijstraat op de wijk De Mokker. Er werden 15 loten bouwgrond verkocht.

    Voor de nog 5 resterende loten wordt voorgesteld om het verkoops- en toewijzingsreglement op te heffen en nieuwe voorwaarden op te leggen, waarbij de tekoopstelling online georganiseerd zal worden via het internetplatform www.biddit.be. 

Aanvullende punten

  • Toelichting:

    Op de gemeenteraad van 28 februari 2022 werd onder punt 5 het hemelwater- en droogteplan goedgekeurd (HWDP). Het HWDP werd opgemaakt in samenwerking met Fluvius en Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW). Het geeft een visie over hoe er in Koekelare op lange termijn zal omgegaan worden met hemelwater, het voorkomen van wateroverlast en periodes van extreme droogte.

    Voor de vijfde keer in zes jaar krijgen de natuur en de landbouw te kampen met een manifest gebrek aan neerslag in het voorjaar. Na een erg nat 2021 waarin de grondwaterstanden werden aangevuld, bleven maart en april kurkdroog. In twee maanden werd de opgebouwde buffer leeggezogen. Begin deze maand werden in twee op de drie van de ruim 150 meetpunten lage tot zeer lage grondwaterstanden genoteerd. Begin mei schakelde de Vlaamse overheid over op code geel, een verhoogde staat van waakzaamheid gekoppeld aan een aantal preventieve en waarschuwende maatregelen.

    Sinds 1 april 2022 is er in West-Vlaanderen al een permanent oppompverbod van kracht in het stroomgebied van de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek. Vanaf 17 mei komen daar nog tijdelijke verboden bij voor de stroomgebieden van de Blankaart, de Rivierbeek, de Heulebeek, de Kemmelbeek, de Kerkebeek, de Martjesvaart.

    Uit berekeningen van professor Patrick Willems, hydroloog aan de KU Leuven, blijkt dat de droogte- en waterschaarsterecords van het voorjaar van 1976 en 2020 worden gebroken. De waterstress - de verhouding tussen de vraag naar water en het aanbod – ligt in onze regio al hoger dan in Portugal, Spanje en zelfs hoger dan in Marokko en Egypte.

    Vooral de landbouw wordt zwaar getroffen. Door de verdubbeling van de brandstofprijzen, de verdriedubbeling van de prijzen voor meststof en de algemene inflatie van 17,6% staat het water hen nu al aan de lippen. Een te lange periode van droogte zal hen zeker de das omdoen. De schade aan de akkers en oogsten kunnen tot in de miljoenen oplopen. Ook de natuur ziet af en heeft almaar meer moeite om te herstellen.

    In veel gemeenten scheuren huizen doordat de ondergrond uitdroogt en wegzakt. En ook heel wat kwetsbare gezinnen kunnen getroffen worden door waterschaarste en droogte.

    Het hemelwater- en droogteplan goedgekeurd op de gemeenteraad van 28 februari 2022 is een plan op lange termijn en geen acuut noodplan bij extreme droogte.

    Gelet op de klimatologische toestand en de klimaatopwarming is het aanwezen dat we ook een noodplan op korte termijn komt. Gelet op de alarmerende berichten van talrijke hydrologen en klimatologen is de opmaak van een noodplan, welke voorziet in een onmiddellijke implementatie van hulp en noodoplossingen dringend nodig. We kunnen niet meer wachten. Het CIW voorziet daarvoor een leidraad in hun ‘Draaiboek Coördinatie Waterschaarste’

    De vraag is aan de gemeente om, gelet op de hoogdringendheid, een dergelijk noodplan met stappenplan en doelgerichte preventieve en noodmaatregelen voor te leggen op de volgende gemeenteraad en desgevallend reeds onmiddellijk te implementeren.

    Voorstel van beslissing:

    De gemeenteraad in gewone zitting bijeen;

    Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991;

    Gelet op het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019;

    Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 24.12.2018, en zijn latere wijzigingen, meer in het bijzonder, artikel 40 en 41, artikel 279,§1, artikel 286,§1,1°, artikel 287 en 288 artikel 330 tot en met 334;

    Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (de wetteksten waarop dit besluit is gebaseerd met een algemene draagwijdte);

    Overwegende de beslissing van de gouverneur om sinds 1 april 2022 in West-Vlaanderen al een permanent oppompverbod af te vaardigen in het stroomgebied van de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek. Vanaf 17 mei komen daar nog tijdelijke verboden bij voor de stroomgebieden van de Blankaart, de Rivierbeek, de Heulebeek, de Kemmelbeek, de Kerkebeek, de Martjesvaart;

    Overwegende dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 20 miljoen euro heeft vrijgemaakt om dertig extra gebieden te wapenen tegen waterschaarste en droogte;

    Overwegende dat alle experten, hydrologen en klimatologen, een extreme droogte en dito waterschaarste voorspellen;

    Overwegende dat dit kwetsbare gezinnen en de landbouw zware problemen kan bezorgen;

    Overwegende dat extreme droogte veel schade aan huizen kan bezorgen door scheuren in muren omdat de ondergrond uitdroogt en wegzakt

    Om redenen van goed bestuur;

    Beslist:

    Art 1. Over te gaan tot de opmaak van een noodplan waterschaarste en droogterisicobeheer, met stappenplan en doelgerichte lokale preventieve en noodmaatregelen.

    Art 2. Dit noodplan ter goedkeuring voor te leggen op de eerstvolgende gemeenteraad.

    Art 3. Dit noodplan voor activering voor te leggen op de eerstvolgende gemeenteraad.

    Art 4. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Gedaan in bovengemelde zitting en door de voorzitter en de algemeen directeur ondertekend

Rondvraag