Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel reglement klokkenluidersregeling lokale besturen n.a.v. de wijziging van het Bestuursdecreet d.d. 07.12.2018. Hieruitvolgend dient tevens de beheersovereenkomst aangepast te worden voor een gezamenlijk intern meldkanaal voor gemeente en OCMW. Tot slot dient tevens het reglement dagelijks personeelsbeheer en delegatie aangepast te worden om deze bevoegdheid te delegeren van de algemeen directeur naar de directeur welzijn en gezin voor het luik OCMW.
Algemeen
Op 18 november bekrachtigde de Vlaamse Regering een wijziging aan het Bestuursdecreet d.d. 07.12.2018 die een aangescherpte klokkenluidersregeling invoert. Deze nieuwe regeling is een doorvertaling van een Europese richtlijn 2019/1937 op basis waarvan lidstaten veilige interne en externe meldingskanalen opzetten en de nodige beschermingsmaatregelen voorzien voor klokkenluiders.
Deze regeling biedt de nodige garanties omtrent de vertrouwelijkheid, anonimiteit en kwaliteit van de behandeling van de melding en voorziet een verbod op represailles.
Wat zijn klokkenluiders
Klokkenluiders zijn personen die in het kader van een werkrelatie inbreuken vaststellen en die inbreuken melden of openbaar maken. Het Bestuursdecreet d.d. 07.12.2018 definieert het begrip ‘inbreuk’. Alle inbreuken op wetgeving en regelgeving die in Vlaanderen van toepassing zijn, kunnen het voorwerp uitmaken van een klokkenluidersmelding. Het gaat dan om een handeling of nalatigheid die onrechtmatig is, of het doel of de toepassing van regelgeving ondermijnt.
Voor de lokale besturen zijn het enkel de eigen personeelsleden die een melding kunnen maken bij het interne meldkanaal (zie verder).
Andere personeelsleden die een werkrelatie hebben met het lokale bestuur, zoals bijvoorbeeld consultants, leveranciers, sollicitanten, … kunnen alleen een melding maken bij het bevoegde externe meldkanaal (zie verder).
Burgers kunnen de klachtenregeling volgen, waarbij een klacht kan gaan over een handeling of de werking van een overheidsinstantie
De klokkenluidersregeling biedt dus een bescherming aan personen die economisch kwetsbaar zijn tegenover van de persoon van wie zij de facto afhankelijk zijn voor hun werk. Wanneer er geen sprake is van een dergelijke werkgerelateerde machtsongelijkheid, bijvoorbeeld bij burgers, is de bescherming tegen represailles niet nodig.
Meldkanalen
De regelgeving stelt veilige meldkanalen vast binnen en buiten het lokaal bestuur:
Garanties en bescherming
De procedures en systemen die gebruikt worden om meldingen te ontvangen en op te volgen, moeten de nodige garanties bieden inzake de vertrouwelijkheid, anonimiteit en kwaliteit van de behandeling. De nieuwe regeling stelt een verbod op represailles vast ter vergelding voor een melding of openbaarmaking. De definitie van represailles is ruim omschreven. Denk bijvoorbeeld aan represailles in het kader van negatieve beoordelingen of ontslag, maar ook bij verandering van taken, financiële sancties of reputatieschade. De bescherming tegen represailles is onbeperkt in tijd.
Formele invulling
De invulling van het meldkanaal ligt formeel vast:
Voorstel reglement klokkenluidersregeling.
Voorstel tekst website.
Voorstel aanpassing beheersovereenkomst (voor gezamenlijk meldkanaal OCMW - gemeente)
Voorstel aanpassing delegatiebesluit (voor delegatie AD naar DWG voor OCMW)
Art. 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist akkoord te gaan met:
- het voorstel reglement tot het instellen van een klokkenluidersregeling;
- het voorstel tot aanpassen van de beheersovereenkomst;
- het voorstel tot aanpassen van het reglement dagelijks personeelsbeheer en delegatie;
- het voorstel tekst i.k.v. informatieplicht website.