De voorzitter opent de zitting op 26/02/2024 om 19:00.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Een lid van de gemeenteraad kan opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
Het zittingsverslag kan geraadpleegd worden via onderstaande link:
Notulen van de gemeenteraad d.d. 29.01.2024.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 24.12.2018) zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 32 en artikel 278.
Art.1.
De gemeenteraad keurt de notulen d.d. 29.01.2024, zoals als bijlage opgenomen, goed.
Art.2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekenen de notulen.
Art. 3
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag d.d. 29.01.2024 goed.
Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het voorstel van de statutenwijziging van de IOED Polderrand goed te keuren.
Er wordt gevraagd om de statutenwijziging van de IOED Polderrand goed te keuren.
Statuten Polderrand.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met bovenstaande.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot aanpassing van het lokaal uitleenreglement van de bibliotheek, zijnde een toevoeging van gezelschapsspelletjes aan de collectie, de bijhorende tarieven bij verlies/schade van speelstukken en de uitleenvoorwaarden.
Er wordt voorgesteld om vanaf 2024 ook gezelschapspelletjes op te nemen in de collectie, dewelke een aanpassing vraagt in het lokale uitleenreglement.
Concreet moet hierin worden vermeld dat ook gezelschapsspelletjes vanaf dan deel uitmaken van de uitleenbare collectie alsook een vermelding van de tarieven bij verlies/schade en de uitleentermijnen.
Voorstel:
Gecoördineerde versie reglement.
Advies bibliotheekbeheerraad.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de aanpassing van het lokaal uitleenreglement van de bibliotheek zoals hierboven voorgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de nieuwe wegenis en het rooilijnplan in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag voor een verkavelingsdossier in de Hovaerestraat. De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de nieuwe gemeenteweg en neemt kennis van de bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Algemene beschrijving
Naar aanleiding van de realisatie van een beoogde nieuwe verkaveling aansluitend op de Hovaerestraat, zullen er later infrastructuurwerken uitgevoerd worden. De voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag gaat uit van 2 aanvragers:
Er zijn in totaal 47 loten voorzien voor eengezinswoningen, waarvan 26 woningen type open bebouwing, 12 woningen type halfopen bebouwing en 9 woningen type gesloten bebouwing. Loten 1 t.e.m. 45 liggen in de projectzone voor wonen. In deze projectzone worden 45 woongelegenheden gerealiseerd. Loten 46 en 47 liggen in de zone voor open en/of halfopen bebouwing. Elk van de woningen heeft 2 private parkeerplaatsen. Aan het begin van de verkaveling worden 8 openbare parkeerplaatsen en een elektriciteitscabine voorzien. Er is nog openbaar te parkeren langs de nieuwe gemeenteweg.
Er wordt daarnaast binnen openbaar domein voorzien in een publieke groenzone (3689 m2) en publieke parkzone (5528 m2). De groenzone wordt hoofdzakelijk gebruikt voor waterinfiltratie en buffering, alsook als toegang naar het volledig ingesloten landbouwperceel 1359C.
De parkzone wordt ingericht met zachte verbindingen, zitbanken, speelheuvels, wilgentunnel, speelelementen, pétanqueveld, barbecue zone, voetbalzone met bomen als doelen, beplanting,…
Er wordt voorzien in nieuwe wegenis met één gemotoriseerde ontsluiting via de Hovaerestraat tussen de huisnummers 58 en 62. Er wordt daarop een aantakking voorzien voor verkeer naar 4 loten. Er worden verder ook twee zachte verbindingen gemaakt voor langzaam verkeer, één naar de Bavostraat en één naar de Sint-Omaarstraat.
In de toekomst kan er eventueel, bij ontwikkeling van de overgebleven zone voor halfopen en/of open bebouwing, een tweede aantakking gerealiseerd worden op de Hovaerestraat. Tot die tijd kunnen de hulpdiensten gebruik maken van de noodontsluiting naar de Bavostraat.
Het dossier is gekend onder referte OMV_2023103632.
Het ontwerp voor deze nieuwe gemeenteweg (ligging, breedte en uitrusting) werd opgemaakt door Studiebureau Jonckheere BV uit Brugge en kan in bijlage teruggevonden worden. Er werd een rooilijnplan en een mobiliteitstoets gevoegd bij het aanvraagdossier.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de wijziging van de gemeenteweg, hetgeen impliceert dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de nieuwe rooilijn langsheen het perceel.
Concreet stelt dit artikel het volgende:
"Artikel 31 § 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt."
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning stelt dat de gemeenteraad kennisneemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Concreet stelt dit artikel het volgende:
“Artikel 47 Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Overeenkomstig de toelichting van bovengenoemd omgevingsdecreet- en besluit wordt de tussenkomst van de gemeenteraad in artikel 47 verduidelijkt:
“Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen.
Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad dient zich in dat verband uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad beschikt niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid. De gemeenteraad dient bij haar beslissing wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen:
Het voorgenomen project omvat de aanleg van een aantal nieuwe openbare wegen. In die omstandigheden is er sprake van de aanleg van gemeentewegen.
Een gemeenteweg wordt in artikel 2, 6° van het Gemeentewegendecreet omschreven als ‘een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond’. Ook ‘trage wegen’, dit zijn openbare wegen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer (lees: fietsers en voetgangers), zijn gemeentewegen als ze onder het beheer van de gemeente vallen (cf. artikel 2, 10° van het ‘Gemeentewegendecreet’). Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als ‘de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen’ (artikel 2, 12° van het ‘Gemeentewegendecreet’).
Bij de aanvraag is een rooilijnplan gevoegd. Volgens het rooilijnplan worden zowel de nieuwe interne wegenis, met aanhorigheden als de trage verbindingswegen opgenomen binnen de rooilijn, alsook de daarrond voorziene groene en parkzone. Al deze delen (zone nieuwe wegenis 3792 m2; zone nieuwe groenzone: 3689m2, zone nieuwe parkzone 5528 m2) zullen na definitieve oplevering worden overgedragen aan de gemeente Koekelare.
De ligging is conform met de indicatieve wegenis van het gemeentelijk RUP. De indicatieve wegenis wordt voorzien van pijl tot pijl, en is zo vormgegeven.
Er wordt in de verkavelingsaanvraag in één ontsluiting voorzien naar de Hovaerestraat, hoewel het gemeentelijk RUP op indicatieve wijze een tweede ontsluiting voorzag als ontsluitingskeuze. Dit vormt geen belemmering. Deze in het gemeentelijk RUP voorziene tweede ontsluiting is louter facultatief; er is vanuit artikelen 5 en 6 van het RUP Site Hovaerestraat geen enkele verplichting in het RUP Site Hovaerestraat om twee ontsluitingen te voorzien. Een grafisch plan van een RUP is toekomstgericht. Artikel 6 voorziet nadrukkelijk een indicatieve ontsluiting. De voorziene en gemotoriseerde ontsluiting is naar de Hovaerestraat en de configuratie van de verkaveling als een doodlopende lus in een woonerf is ruimtelijk en verkeerstechnisch aanvaardbaar. De ontsluiting is doordacht en genereert geen onredelijke verkeersimpact of mobiliteitshinder op de Hovaerestraat of omliggende straten.
De breedte van de interne ontsluitingswegenis, die zoals aangegeven van pijl tot pijl indicatief is weergegeven in het grafisch plan van het gemeentelijk RUP, is met 9 meter voldoende breed om op die manier veilig een dubbele ontsluiting te voorzien voor dwarsend autoverkeer. De gemeenteraad is van oordeel dat voor het indicatief tracé ter hoogte van de loten 11 tem 14, de breedte van 7 meter voldoet gezien het doodlopend karakter en er slechts 4 woningen op geënt zijn.
Vooraan aan de wegenis naar de Hovaerestraat verruimt de openbare wegenis met aanhorigheden naar 17 meter. Er wordt vooraan aan de wegenis bij de Hovaerestraat ook voorzien in 8 publieke parkeerplaatsen. Met 8 publieke parkeerplaatsen en parkeerplaatsen langs de wegenis voor 47 kavels is alvast voorzien in afdoende parkeerplaatsen voor bezoekers, temeer elk privatief lot 2 parkeerplaatsen heeft op eigen terrein.
De ligging en breedte van de ontworpen wegenis is goed afgestemd op de functie als wijkontsluitingsweg. De weg takt aan op een bestaande gemeentelijke weg Hovaerestraat, en voorziet in een lus waarbij de weg zo wordt ingeplant dat er tussen de weg en de aanpalende perceelsgrenzen enerzijds en centraal in het gebied anderzijds voldoende ruimte is voor inplanting van woonkavels. Er is een kleine aftakking die enkel 4 loten bedient.
Er is ook de nodige aandacht voor trage verbindingswegen, zowel binnen de verkaveling als naar de Sint-Omaarstraat en de Bavostraat, wat de doorwaadbaarheid voor zachte gebruikers optimaliseert. De voorziene maatgeving van 2,5 meter van de zachte wegenis is voor het zachte gebruik, zijnde recreatief voetgangers of recreatieve fietsers, ook voldoende.
De zaak der wegen omvat meer dan enkel de ligging en breedte van de eigenlijke wegzate. De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich ook uit over de uitrusting van gemeentewegen, inclusief alle aanhorigheden bij een gemeenteweg, o.a. de trottoirs, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, de ligging, aansluiting en de materialen van de nutsleidingen (rioleringen) en van de aan te leggen groenvoorzieningen, de ligging, breedte en diepte van eventueel nieuw te delven grachten, naast de nieuw ontworpen weg, de afwatering, waterzuivering, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur, …
Het tussen de rooilijnen gelegen gedeelte van de site wordt ingericht als volgt:
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad spreekt zich, zoals al aangegeven overeenkomstig artikel 31 OVD, uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen zoals vermeld in artikel 3 en 4 uit het decreet gemeentewegen.
Conform het decreet gemeentewegen moet onderzocht worden welke rol de voorgestelde aanpassing van de gemeenteweg kan spelen in de uitbouw van een fijnmazig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen op recreatief en functioneel vlak.
De in artikel 3 van het decreet gemeentewegen vernoemde doelstellingen zijn namelijk:
In uitvoering van artikel 4 van voormeld decreet moet bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden worden met volgende principes:
De aanleg van de nieuwe gemeentewegenis kadert in de doelstelling van een verdere uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau ter verwezenlijking van een woonontwikkeling voorzien in een gemeentelijk RUP. Er worden 44 loten rechtstreeks ontsloten via de nieuw aan te leggen wegenis die aantakt op de Hovaerestraat. Deze ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer gebeurt via één uitweg op de Hovaerestraat, en dit verderaf een bestaande aansluiting (namelijk Atlasstraat op Hovaerestraat), opdat aldus verkeerstechnisch meer wenselijk en veiliger een t-aansluiting i.p.v. een ‘kruis’-punt wordt bekomen.
Eén ontsluitingsweg heeft eveneens als voordeel dat enkel plaatselijk gemotoriseerd verkeer deze te ontwikkelen woonomgeving zal aandoen.
Zoals verder ook uit de toetsing bezwaren en opmerking blijkt, is de nieuwe gemeentewegenis verkeersveilig vormgegeven. Ze heeft voldoende breedte voor dwarsend verkeer, waar nodig, en er wordt in de nodige verlichting voorzien. De vuilniswagen en gebruikelijk ander vrachtverkeer kan op het voorziene keerpunt aan het eind van de verkaveling keren. De hulpdiensten kunnen de wijk afdoende vlot bereiken, er is mede een noodontsluiting naar de Bavostraat.
Er is naast een gemotoriseerde ontsluiting, aandacht voor zacht verkeer binnen de nieuwe verkaveling en in relatie met de omgeving. Er zijn twee bijkomende zachte verbindingswegels die aantakken naar de Bavostraat en naar de Sint-Omaarstraat. Ook binnen de nieuwe wegenis is er op veilige wijze zacht verkeer mogelijk. Dit biedt bijkomende zachte verbindingswegen die een meerwaarde vormen voor de gemeente en haar inwoners.
De in artikel 4 vermelde principes worden afgetoetst als volgt:
Beoordeling rooilijnplan (artikel 12, §2 decreet gemeentewegen)
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn kan conform artikel 12, §2 van het decreet gemeentewegen geïntegreerd worden in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, en voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat. Het decreet gemeentewegen definieert het begrip rooilijn als volgt in artikel 2, 9 “de huidige of de toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan”. Een rooilijnplan begrenst dus, hetzij officieel, hetzij feitelijk de openbare weg en haar aanhorigheden.
Er is een rooilijnplan gevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag. Dit voldoet:
Beoordeling bezwaren, opmerkingen, standpunten ivm. zaak der wegen
De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat werd gehouden 6 december 2023 tot en met 4 januari 2024, waarbij drie bezwaarschriften werden ingediend (zie bijlages).
In voorliggende beslissing worden enkel in een bezwaarschrift bezwaren met betrekking tot de zaak der wegen beoordeeld, wat behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad kan zich enkel uitspreken over de zaak van wegen, zonder zich over vergunningsaspecten te mogen buigen. Enkel aspecten met betrekking tot de rooilijn, de uitrusting, ligging en breedte van de wegenis, en de impact op mobiliteit maken deel uit van de zaak der wegen. De bezwaren met betrekking tot de verenigbaarheid van de aanvraag met stedenbouwkundige voorschriften en de goede ruimtelijke ordening dienen door de vergunningverlenende overheid te worden behandeld.
De bezwaren met betrekking tot aspecten van de zaak der wegen luiden (samengevat) als volgt:
De bezwaren uit het openbaar onderzoek worden beoordeeld en zijn ongegrond bevonden als volgt:
1. In het RUP werden de ontsluitingswegen indicatief aangeduid van pijl tot pijl op het bestemmingsplan. Nergens in het RUP staat vermeld dat er 2 ontsluitingswegen moeten komen. Het RUP geeft de mogelijkheid tot meerdere ontsluitingen via indicatief tracé. Deze in het gemeentelijk RUP voorziene tweede ontsluiting is louter facultatief. Een grafisch plan van een RUP is toekomstgericht. Artikel 6 voorziet nadrukkelijk een indicatieve ontsluiting.De twee indicatieve ontsluitingswegen in het RUP werden overgenomen vanuit het vroegere BPA Stationsstraat dat dateert uit 1986 en herziening uit 2003 en RUP Stationsstraat uitbreiding uit 2009 en herziening uit 2023. De 2 bewuste percelen langs de Hovaerestraat werden in 1986 reeds ingekleurd als wegenis (= gele kleur) om het binnengebied gelegen achter de lintbebouwing van de Hovaerestraat toekomstgericht bereikbaar te houden vanuit de Hovaerestraat. Mochten deze percelen ondertussen bebouwd geweest zijn dan was het binnengebied dat nu ontwikkeld zal worden simpelweg niet meer bereikbaar.
Ten behoeve van de hulpdiensten werd – hoewel geen noodzaak volgens het advies van de hulpverleningszone – een 2de ontsluitingsmogelijkheid voorzien via de Bavostraat. Deze 2de ontsluitingsmogelijkheid is enkel toegankelijk voor de hulpdiensten, daar een permanente ontsluitingsweg op deze locatie niet strookt met het RUP. De ontsluitingsweg ligt 70 m voorbij het kruispunt met de Atlasstraat, waar een belangrijk deel van het verkeer wordt afgeleid richting de winkels (Delhaize, Aldi, Lidl, Aveve) en de KMO-zone. Beide kruispunten liggen ver genoeg van elkaar om conflicten te vermijden.
2. Naar aanleiding van de opmaak van het RUP werden in 2019 tellingen uitgevoerd langs de Hovaerestraat. De tellingen werden toen uitgevoerd ter hoogte van de Hovaerestraat 39. Uit de tellingen bleek dat de intensiteiten aan de lage kant zijn, met duidelijke ochtend- en avondpiek. De capaciteitsbenutting van de straat lag toen op nauwelijks 16%. De conclusie was dat er nog meer dan voldoende restcapaciteit op deze as is om problemen te voorkomen.
Naar aanleiding van de beoogde omgevingsvergunningsaanvraag voor de verkaveling, liet de gemeente recent nieuwe tellingen uitvoeren en gaf de mobiliteitsdeskundige van de WVI-opdracht een volledig nieuwe ‘Mobiliteitstoets’ op te maken.
De nieuwe tellingen werden uitgevoerd in september 2023 en dit keer op 2 locaties, met name op dezelfde locatie als in 2019 (locatie 1) en ter hoogte van de toekomstige ontsluiting van de woonwijk ter hoogte van huisnummer 61 (locatie 2).
De nieuwe tellingen bevestigen volledig de eerder uitgevoerde tellingen in 2019.
De intensiteiten zijn aan de lage kant, er is nauwelijks verschil tussen beide tellingen.
Meer nog, op locatie 2 werden ongeveer de helft minder intensiteiten geregistreerd, wegens het effect van het kruispunt met de Atlasstraat.
Het overgrote deel van het verkeer betreft autoverkeer. Het aandeel zwaar verkeer is zeer beperkt, wat logisch is aangezien er in dit straatdeel een tonnagebeperking geldt uitgezonderd plaatselijk verkeer. De capaciteitsbenutting bedraagt circa 18%. De conclusie blijft dat er voldoende restcapaciteit is op deze as.
Bij de raming van de verkeersgeneratie door de nieuwe wijk blijkt dat de capaciteitsbenutting zal stijgen met 6%. Pas bij een capaciteitsbenutting van 80% duiken de eerste problemen op. Zelfs in een “worstcase” scenario blijkt dat de benutting ver onder de 80% blijft, zodat er geen doorstroomproblemen of conflicten te verwachten zijn.
3. De kritiek dat de tellingen te kort zouden zijn, of niet representatief zouden zijn wegens uitvoering in september is speculatief. De tellingen zijn op correcte wijze door erkende mobiliteitsdeskundige uitgevoerd.
4. Eén ontsluitingsweg zal geen overdruk of verkeersonveilige situatie creëren. Dit is ook aangetoond door de uitgevoerde grondige mobiliteitstoets door mobiliteitsdeskundige. Dat verschillende woningen in een verkaveling door 1 ontsluitingsweg worden ontsloten, is in de plaatselijke omgeving ook gangbaar.
De gemeente verwijst ter informatie naar de eerdere woonwijken van dezelfde en zelfs grotere omvang die ze gerealiseerd heeft:
Bij al deze verkavelingen, waarvan sommige tot 50% meer woningen tellen, verloopt alles vlot met één uitweg, er zijn nergens problemen, nooit werd ook maar enige klacht over dit aspect genoteerd.
Ook de verwijzing van bezwaarindieners naar een geïsoleerd verkeersincident doet hieraan geen afbreuk. De Hovaerestraat staat in Koekelare geenszins als onveilig bekend omdat er geregeld ongevallen zouden gebeuren.
5. Deze keuze (voorrang van rechts of niet) heeft niets te maken met de verkavelingsvergunning op zich, een gemeente kan los van de verkavelingsvergunning steeds beslissen – mits aangewezen voor de veiligheid - een voorrangsregeling te wijzigen mits aanpassing van het gemeentelijk verkeersreglement.
Er zijn geen redenen om aan te nemen dat een T-kruispunt verkeersonveilig zou zijn in deze omgeving. Meerdere kruispunten met voorrang van rechts zullen zelfs tot een snelheidsverlaging kunnen leiden in de Hovaerestraat. Indien de Hovaerestraat een voorrangsweg zou zijn moet men niet meer afremmen ter hoogte van de 2 kruispunten om eventueel voorrang te geven. Dit zal de snelheid alleen maar doen toenemen.
Ook de hierbij horende opmerking dat het nieuwe kruispunt met de Hovaerestraat en de nieuwe verkaveling een kruispunt met voorrangsregeling moet zijn, en geen voorrang van rechts, kan niet worden bijgetreden. Een wegencategorisering wordt vastgelegd op basis van welke functie een weg heeft en welke functie een weg zouden moeten spelen binnen het globale mobiliteitsverhaal. Hiervoor wordt rekening gehouden met tellingen enerzijds en moet ontwikkelingen en toekomstige plannen anderzijds. Dergelijke selectie van wegencategorisering wordt vastgelegd in een mobiliteitsplan. In het mobiliteitsplan van Koekelare (goedgekeurd in GR van november 2015) werden de Ringlaan en Belhuttebaan geselecteerd als lokale verbindingswegen van type I. De Atlasstraat en Barnestraat werden geselecteerd als lokale wegen type II of de ontsluiting van de aanpalende bedrijvenzone.
De Hovaerestraat werd niet geselecteerd en heeft dus een selectie als lokale weg type III of woonstraat meegekregen. Ondertussen heeft Vlaanderen een nieuwe wegencategorisering opgemaakt. De vervoerregio Westhoek heeft de Ringlaan en Belhuttebaan geselecteerd als een interlokale weg binnen het regionale mobiliteitsplan. Bij de herziening van het mobiliteitsplan zou de Atlasstraat en Barnestraat de selectie van een ontsluitingsweg krijgen, aangezien ze in het oorspronkelijke mobiliteitsplan reeds een selectie van lokale weg type II hebben meegekregen. Deze wegen geven ontsluiting aan kernen of wijken of een bedrijvenzone richting het hogere wegennet. Echter de Hovaerestraat zal eerder geselecteerd worden als een woonstraat of een erftoegangsweg. Erftoegangswegen hebben geen verbindende functie en verlenen enkel toegang tot percelen langsheen deze weg. Dit kunnen woningen, bedrijven of instellingen zijn.
De lage tellingen op de Hovaerestraat bevestigen duidelijk dat de straat eerder een woonstraat is.
Ter hoogte van de nieuwe toegangsas aan het nieuwe kruispunt moet vooral gewaakt worden dat de zichtbaarheid goed is voor automobilisten die de straat in- of uitdraaien.
Indien zou geopteerd worden om een voorrangskruispunt te maken, betekent dit dat de Hovaerestraat voorrang zou hebben op de nieuwe toegangsas naar de woonwijk. Er is echter geen aanwijzing om Hovaerestraat als belangrijkere as naar voren te schuiven. De verkeersintensiteiten van de straat zijn eerder beperkt.
Een voorrangskruispunt zal de snelheid niet remmen op de Hovaerestraat, integendeel zelfs.
6. De impact van het werfverkeer is tijdelijk. Gelet op de beperkte duurtijd, wordt er geen onredelijke hinder verwacht.
Opname openbaar domein - financieel kader
De ruimte tussen de nieuwe rooilijnen, zoals aangegeven op het rooilijnplan gevoegd bij het dossier, dient op te worden genomen in het openbaar domein.
Het betreft:
Het ontwerpplan van de nieuwe gemeenteweg - rooilijnplan (+ legende).
Bezwaarschrift 1.
Bezwaarschrift 2.
Bezwaarschrift 3.
Mobiliteitstoets.
Er is een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar.
Er is een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht door het CBS Koekelare.
Artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunningen.
Artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Toelichting omgevingsvergunningsdecreet- en besluit.
Toelichting decreet gemeentewegen.
Art. 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit deze bezwaren en opmerkingen voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk en ongegrond te verklaren.
Art. 2.
De gemeenteraad oordeelt dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de nieuwe gemeentewegen een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein, met name een invulling die toelaat om de woonverkaveling op passende wijze te ontsluiten, en met voldoende aandacht voor ingroening, waterhuishouding en de publieke parkeerbehoeften.
Art. 3.
De gemeenteraad:
De ontwerpakte voor kosteloze grondafstand van een perceel grond, gelegen Sterrestraat tussen de huisnummers 84 en 116, met het oog op de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Fluvius heeft de intentie om, in het kader van het Aquafinproject 'Collector Brugse Heirweg - Sterrestraat', een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen in een gedeelte van de Brugse Heirweg, de Sterrestraat en het Hoogkwartier.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 14 november 2022 volgende overeenkomst goed :
Gratis grondafstand voor 146 m² grond, gelegen Sterrestraat tussen de huisnummers 84 en 116, te nemen uit de percelen kadastraal gekend als Koekelare, 1e Afdeling, Sectie A, nrs. 1600Y3 en 1601B2 met het oog op de realisatie van een gescheiden rioleringsstelsel.
De dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid (Afdeling Juridische Dienstverlening) heeft de akte opgemaakt voor deze kosteloze grondafstand.
De akte kosteloze grondafstand.
Het verwervingsplan (innemingen 16 en 23).
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
Het decreet over het lokaal bestuur.
Het Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701.
De nodige kredieten voor de grondverwerving werden voorzien op het investeringsbudget van de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 1.
De akte, opgemaakt door de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, voor kosteloze grondafstand van volgende strook grond wordt goedgekeurd :
146 m² grond, gelegen Sterrestraat tussen de huisnummers 84 en 116, te nemen uit de percelen kadastraal gekend als Koekelare, 1e Afdeling, Sectie A, nrs. 1600Y3 en 1601B2.
Art. 2.
De Hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van onderhavige akte.
Art. 3.
De Vlaams commissaris bij de Afdeling Vastgoedtransacties wordt gemachtigd om de gemeente te vertegenwoordigen bij de ondertekening van de akte.
Art. 4.
Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.
Het algemeen verkeersreglement dient aangepast te worden voor:
Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Na het ontvangen van een klacht omtrent de verkeersomgeving in de Eernegemstraat werd door de verkeersdeskundige van de lokale politie een advies verstrekt, dewelke in bijlage teruggevonden kan worden.
Meer specifiek is het zo dat er iedere avond en ieder weekend vrachtwagens (of opleggers van vrachtwagens) geparkeerd staan op een parkeerstrook langs de rijweg van de Eernegemstraat. Hierdoor worden deze parkeerstroken enerzijds geprivatiseerd door de vrachtwagens en/of opleggers van vrachtwagens en anderzijds brengt dit geluidshinder met zich mee (vanaf 4u30 's morgens bij het opstarten van de motoren, roepen, claxonneren). Daarenboven zijn er bewoners in de Eernegemstraat die hierdoor constant op een vrachtwagen moeten kijken, terwijl men tot voor kort zicht had op het landschap.
Uit de eindconclusie van de lokale politie wordt voorgesteld om de verkeersborden ZE9T en ZE9T/ te voorzien langsheen de parkeerstroken van de volledige Eernegemstraat, waardoor enkel voertuigen met maximaal toegelaten massa van 3,5 ton of minder mogen parkeren.
Advies van de lokale politie.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid op titel III.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en latere wijzigingen waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, BS 24.12.2018.
Het algemeen verkeersreglement van de gemeente Koekelare, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2007 en de minister van Mobiliteit bij besluit dd 25.06.2007 en latere wijzigingen.
Art. 1.
Volgend artikel dient te worden aangevuld:
Art. 5.1.8 Parkeerplaatsen aangeduid door het verkeersbord ZE9T en ZE9T/ (zone waarin enkel voertuigen met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton of minder mogen parkeren:
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen Fluvius en gemeente Koekelare in het kader van de activiteiten inzake riolering.
In het kader van het rioolbeleid wisselt Fluvius regelmatig persoonsgegevens uit met de gemeente. Voor deze uitwisseling heeft men niet alleen toestemming nodig van de betrokkene zelf, maar eveneens van de gemeente.
Fluvius heeft hiervoor een protocol opgemaakt. Dit protocol dient voorgelegd te worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring en heeft volgend tweeledig doel:
Het protocol, en het bijhorend addendum, kan in bijlage teruggevonden worden.
Protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen Fluvius en gemeente Koekelare.
Addendum protocol.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het protocol en addendum voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen Fluvius en gemeente Koekelare zoals in bijlage opgenomen.
Art. 2.
De algemeen directeur en de burgemeester worden gemachtigd om het protocol te ondertekenen.
Na de voorlopige vaststelling van het RUP KWZI Bovekerke werd dit plan aan een openbaar onderzoek onderworpen. Na afloop van dit openbaar onderzoek werden de 2 adviezen voor dit RUP aan de Gecoro voorgelegd. Het RUP dient nu definitief vastgesteld te worden en wordt voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad.
Bij raadsbesluit d.d. 27.06.2023 besliste de gemeenteraad om het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan KWZI Bovekerke voorlopig aan te nemen.
Dit ruimtelijk uitvoeringsplan heeft voor eenieder ter inzage gelegen op het gemeentehuis van 1 augustus 2023 tot en met 1 oktober 2023, werd gepubliceerd op de website www.koekelare.be en werd tevens bekendgemaakt door aanplakking ten gemeentehuize, door publicatie in het gemeentelijk informatieblad en door publicatie in het Belgisch staatsblad.
Er werden 2 adviezen ingediend vanwege Departement omgeving en de deputatie van West-Vlaanderen. Er werden geen bezwaren ingediend.
De Gecoro bracht in de zitting van 15.01.2024 advies uit met betrekking tot bovenvermelde 2 adviezen.
Er wordt voorgesteld om de stedenbouwkundige voorschriften aan te passen naar aanleiding van de beperkte inhoudelijke opmerkingen en aandachtspunten die door de deputatie van West-Vlaanderen werden overgemaakt.
Verslag Gecoro d.d. 15.01.2024.
Advies departement omgeving.
Advies deputatie.
Grafisch plan.
Grafisch register.
Plangebied.
Procesnota.
Stedenbouwkundige voorschriften.
Toelichtingsnota.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018, meer bepaald titel II.
Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening, meer bepaald de artikelen 2.2.18 tot 2.2.21
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om het ruimtelijk uitvoeringsplan KWZI Bovekerke definitief vast te stellen.
Art. 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere goedkeuringsprocedure.
Rondvraag.
Raadslid Demey verwijst naar een eerdere vraag over de Steenstraat, meer bepaald over de vraag van de gemeente Kortemark om in samenwerking uitwijkstroken te voorzien. Hij vraagt wat de stand van zaken is?
Schepen Ampoorter antwoordt dat hiervoor een overleg zal ingepland worden met de gemeente Kortemark.
Raadslid Pollentier vraagt of de realisatie van een sterrenregister ook door ons lokaal bestuur kan onderschreven worden? Dit thema kwam recent veel in de aandacht.
Schepen Ampoorter antwoordt dat we met onze diensten hiervoor de nodige stappen zullen nemen. Hierover werden al de nodige interne afspraken gemaakt om dit voor te bereiden.
Raadslid Pollentier verwijst naar een opmerking van een bewoner over het plaatsen van een nieuwe ov-paal in de Brugse Heirweg ter hoogte van het huisnumer 9. Hij vindt dat deze paal op een eigenaardige plaats voorzien werd. Hij vraagt of deze paal nog kan verplaatst worden.
Schepen Ampoorter antwoordt dat er reeds met Fluvius hierover contact was. Dit wordt verder nagekeken.
Raadslid Pollentier verwijst naar de snelheid van auto’s in het recent vernieuwde deel van de Oostmeetstraat. Hij vraagt of de flitspaal die er vroeger stond in dit deel van de Oostmeetstraat nog teruggeplaatst wordt.
Schepen Ampoorter antwoordt dat de flitspaal teruggeplaatst wordt op dezelfde locatie als voorheen, nl. in de Catstraat dicht bij het kruispunt De Pluim.
Raadslid Lootens-Stael verwijst naar recente communicatie over de wegenis-en rioleringswerken in de kern van De Mokker. Ze vraagt of de werken nu afgerond worden tot aan het kruispunt Lekestraat-Westmeetstraat? Worden de werken daarna verder uitgevoerd?
Schepen Ampoorter verduidelijkt de verdere timing voor deze wegenis- en rioleringswerken. Er wordt nu gewacht tot de nutsmaatschappijen klaar zijn met de lopende werken in de Lekestraat tot aan het kruispunt met de Westmeetstraat. Daarna zal de hoofdaannemer dit deel van de Lekestraat verder afwerken. De bedoeling is dat de nutsmaatschappijen rond begin mei de resterende nutswerken in de Lekestraat verderzetten. Het opzet is dat de hoofdaannemer na het bouwverlof dit jaar zal starten met het resterende deel voor de riolerings- en wegeniswerken in de Lekestraat.
Raadslid Dewulf vraagt wat de verdere plannen zijn met de openbare verlichting die momenteel nog verder verled wordt.
De burgemeester antwoordt dat er pas kan overgegaan worden tot het dimmen van de openbare led-verlichting wanneer er één aaneengesloten led-zone aanwezig is. Momenteel wordt nog niet vastgepind op een verdere timing of welk percentage zal toegepast worden. Wat het al dan niet dimmen van deze verlichting ’s nachts betreft of de vraag of alle openbare verlichting zal gedimd worden, duidt hij dat ook het klimaatplan in het achterhoofd moet gehouden worden. Daarenboven hebben we nog voor de energiecrisis onze openbare verlichting reeds ’s nachts gedoofd.
De voorzitter sluit de zitting op 26/02/2024 om 19:49.
Aldus beslist in de zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad.
Namens Gemeenteraad,
Lode Claeys
Algemeen directeur
Kelly Tanghe
Raadslid-voorzitter