De voorzitter opent de zitting op 11/09/2023 om 19:00.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Een lid van de gemeenteraad kan opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
Het zittingsverslag kan geraadpleegd worden via onderstaande link:
Notulen van de gemeenteraad d.d. 27.06.2023.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 24.12.2018) zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 32 en artikel 278.
Art.1.
De gemeenteraad keurt de notulen d.d. 27.06.2023, zoals als bijlage opgenomen, goed.
Art.2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekenen de notulen.
Art. 3
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag d.d. 27.06.2023 goed.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de aanpassing deontologische code voor lokale mandatarissen n.a.v. wijziging decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017. Concreet worden de modaliteiten vastgelegd inzake de deontologische commissie.
Algemeen
Door een wijziging van het decreet over het lokaal bestuur (hierna: DLB) moeten vanaf 2 maart 2023 alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er één oprichten. Dat moet zowel in de gemeente als in het OCMW. Lokale besturen die wel al een deontologische commissie hebben, moeten deze conformeren aan de nieuwe bepalingen daarover in het DLB.
Sinds 2007 is een deontologische code verplicht voor de lokale mandatarissen. Lokaal bestuur Koekelare hanteert het model van de deontologische code zoals uitgewerkt door VVSG.
VVSG plant nog een grondige herziening van dit model, maar wil tot dan via het addendum in bijlage zorgen dat de lokale besturen hun huidige deontologische code al kunnen aanpassen aan de nieuwe regels rond deontologische commissies. Dit addendum wil vooral een basis bieden voor wie nog geen deontologische commissie(s) heeft.
Dit addendum geeft één mogelijke invulling weer om deze nieuwe verplichting in te vullen. Uiteraard hoeft het lokaal bestuur Koekelare het voorstel van VVSG niet (integraal) over te nemen.
Wat moet er geregeld worden?
De decreetwijziging geldt ook voor het OCMW, en houdt in dat:
Ook al is het juridisch nodig om voor de gemeente en het OCMW een aparte deontologische code en commissie te hebben, toch raadt VVSG aan om deze maximaal op elkaar af te stemmen. Het komt de duidelijkheid, de expertise van de leden en de praktische werking ten goede als de gemeentelijke deontologische commissie en die van het OCMW samengesteld zijn uit dezelfde mensen en gelijkaardige bevoegdheden en werkingsregels hebben.
Er wordt voorgesteld om de voorgestelde wijzigingen van VVSG over te nemen in de deontologische code (zie bijlage).
Addendum VVSG tot aanvulling en aanpassing van het model deontologische code voor lokale mandatarissen.
Gecoördineerde versie deontologische code.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Decreet wijzigend het decreet over het lokaal bestuur wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtraad d.d. 03.02.2023.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de wijzigingen van de deontologische code zoals in bijlage opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk voor gemeente en OCMW Koekelare en daaruit volgend voor de wijziging van de beheersovereenkomst.
Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk voor het lokaal bestuur Koekelare
Elke werkgever dient overeenkomstig artikel 33 van de welzijnswet van 4 augustus 1996 in principe een eigen interne dienst voor preventie en bescherming op het werk te hebben. Deze dienst moet ten minste één preventieadviseur omvatten.
Artikel 38 van bovengenoemde wet voorziet een afwijking op dit principe, waardoor er toelating gegeven kan worden aan werkgevers om een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten.
Gemeente en OCMW Koekelare wensen een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten.
Concreet werd er binnen de gemeente Koekelare op 09.01.2023 een voltijds titularis aangesteld in de functie deskundige preventie en noodplanning, dewelke op heden optreedt als preventieadviseur voor de gemeente. Deze titularis behaalde zijn opleiding preventieadviseur niveau III op 27.06.2023.
Er wordt voorgesteld dat de titularis, aangesteld in de functie van deskundige preventie en noodplanning, zal optreden als preventieadviseur voor zowel gemeente als voor OCMW aan de hand van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk met een voorgestelde minimum prestatieduur van 40% van het voltijds equivalent:
De aanvraag om een gemeenschappelijke interne dienst op te richten zal ingediend worden door de preventieadviseur bij de Algemene directie Humanisering van de Arbeid aan de hand van het aanvraagformulier (zie bijlage aanvraagformulier) mits:
De Algemene directie Humanisering van de Arbeid zal, na de aanvraag, nagaan of de aanvraag werd ingediend overeenkomstig de bepalingen van titel 2 van boek II van de codex welzijn op het werk en stuurt ze dan door naar de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het werk, die een onderzoek bij de aanvrager uitvoert en een gunstig of ongunstig advies geeft over de aanvraag tot oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Bij gunstig advies stelt de Algemene directie Humanisering van de arbeid een ontwerp van besluit op om de toelating te verlenen. Het besluit bevat ook de voorwaarden waaronder de toelating wordt gegeven.
Wijziging beheersovereenkomst n.a.v. oprichting gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk
Door het voorstel tot oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk dient hieromtrent een luik te worden opgenomen in de beheersovereenkomst ocmw - gemeente.
De voorgestelde aanpassingen kunnen teruggevonden worden in bijlage onder punt 5.6. (zie bijlage wijziging beheersovereenkomst).
Aanvraagformulier tot oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Wijziging beheersovereenkomst gemeente - OCMW (gecoördineerde versie).
Advies ACOD.
Advies ACV.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Codex welzijn op het werk.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk overeenkomstig de modaliteiten zoals hierboven en in bijlage opgenomen.
Art. 2.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de wijziging van de beheersovereenkomst overeenkomstig de modaliteiten zoals hierboven en in bijlage opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de solidaire borgstelling door de gemeente van een investeringskrediet aan de Kerkfabriek Sint-Gertrudis voor de uitvoering van de restauratiewerken aan de Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke.
ING België nv heeft, na prijsvraag door het kerkbestuur, een investeringskrediet nr. 90-135820-25 toegestaan van 150.000 euro aan de Kerkfabriek Sint-Gertrudis Bovekerke voor de financiering van restauratiewerken aan de kerk.
Het betreft in hoofdzaak de financiering van de meerwerken in het restauratiedossier en het wettelijk in orde brengen van de elektrische installatie.
Dit krediet dient gewaarborgd te worden door de gemeente Koekelare met het oog op de beperking van de financiële kosten.
Investeringskrediet ING België nv
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Art. 1.
De gemeente Koekelare verklaart zich solidair borg te stellen tegenover ING België nv wat betreft zowel het kapitaal als de intresten en de onkosten van het voormeld investeringskrediet nr. 90-135820-25 dat ING aan Kerkfabriek Sint-Gertrudis van Bovekerke toekent en dit tot een maximumbedrag van 150.000 euro voor de uitvoering van de restauratiewerken aan de Sint-Gertrudiskerk.
De waarborggever kent en aanvaardt de voorwaarden van het krediet en de financiële toestand van de kredietnemer.
Art. 2.
Dit besluit is onderworpen aan het administratief toezicht.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de wijziging van artikel 51 van het algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties aangaande de landerijen palende aan de openbare weg.
In het actueel gasreglement van de vier gemeenten binnen de Politiezone Polder (gemeenschappelijk deel) staat artikel 51 met volgende inhoud:
Artikel 51 - Landerijen palende aan de openbare weg Langs landelijke wegen waar geen grachten voorkomen zijn de gebruikers van de landerijen palende aan de openbare weg ertoe gehouden, bestendig een gelijkgrondse grasstrook van tenminste 1 meter breed te laten groeien langs de rand van de rijbaan |
De term landelijke wegen is gebaseerd op de vroegere regelgeving omtrent het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen (RSV) (anno 1997). Sinds 2020, met de uitrol van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen werd het RSV echter opgeheven.
De Vlaamse Regering heeft in het Regeerakkoord 2019-2024 beslist om over te gaan naar een nieuwe wegencategorisering. Sinds 7 oktober 2020 is dit een feit.
De term “openbare weg” wordt echter beter niet langer gehanteerd in het art 51 van het gas reglement.
Trouwens nergens in de wetgeving wordt er een definitie gegeven van het begrip “openbare weg”. Het openbaar karakter van een weg ontstaat dan ook door het feit dat de weg gebruikt wordt door het publiek, ongeacht wie ook de eigenaar van de bedding is. Van het ogenblik dat een weg openstaat voor het verkeer, wanneer geen enkele aanduiding vermeldt dat het een private weg is en wanneer de weg gebruikt mag worden door éénieder, betreft het een openbare weg. Dit is bijgevolg steeds een feitenkwestie. Bij onenigheid zal het de rechter zijn die geval per geval zal oordelen of het een openbare weg is of niet.
Vandaar dat we de term openbare weg in artikel 51 verlaten en op basis van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen hanteren we de term “gemeenteweg”.
Een gemeenteweg is immers een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond. (art 2, 6° decreet gemeentewegen).
Aangezien er soms wel eens onduidelijkheid is omtrent de gebruiker van de landerijen (vooral in geval van seizoen pacht) is het aan te raden om desgevallend ook de eigenaar van de grond verantwoordelijk te stellen voor de overlast. Om deze redenen wordt het artikel 51 verder verruimd.
Art. 1.
Artikel 51 wordt in het vigerend algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties vervangen door :
Art. 51 - Landerijen palende aan een gemeenteweg*
Langs de gemeentewegen waar geen grachten voorkomen zijn de gebruikers van de landerijen palende aan de gemeenteweg ertoe gehouden, bestendig een gelijkgrondse grasstrook van tenminste 1 meter breed te laten groeien langs de rand van die gemeenteweg.
Indien de gebruiker van de voormelde landerijen niet gekend is, dan wordt vermoed dat de plicht om de voormelde gelijkgrondse grasstrook te laten groeien voor rekening is van de eigenaar(s) van het (de) desbetreffende perce(e)l(en) palende aan de gemeenteweg. Het vermoeden van schuld kan worden weerlegd met elk middel.
De gebruiker(s) van de landerijen en bij ontstentenis de eigenaar(s) is (zijn) ertoe gehouden om de vastgestelde overlast weg te werken op het eerste verzoek en de situatie direct te herstellen volgens de regels van de kunst.
Art. 2.
Onderhavige beslissing behoort tot het gemeenschappelijk deel van het gasreglement (identiek in de vier gemeenten van de Politiezone Polder).
De inwerkingtreding (normaliter de vijfde dag na bekendmaking) wordt gefixeerd op de eerste van de maand volgend op de goedkeuring van een identieke tekst door alle gemeenteraden in de vier gemeenten van de Politiezone Polder.
Art. 3.
Een afschrift van deze aanvulling zal conform art. 119 NGW worden overgemaakt conform de richtlijnen ter zake :
Afschrift tevens over te maken per mailbericht aan :
Afschrift van onderhavige beslissing wordt tevens bekendgemaakt conform het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad dient de agenda voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal dv op 12.10.2023 goed te keuren en het mandaat vast te stellen.
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij Cipal dv;
Gelet op het feit dat de gemeente per mail d.d. 14.07.2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal dv op 12.10.2023 om 16u00 op digitale wijze.
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per mail d.d. 14.07.2023 overgemaakt werd;
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Gelet op het raadsbesluit d.d. 09.09.2019 waarbij Willy Boone als vertegenwoordiger en Dirck Devreker als plaatsvervanger voor de bijzondere algemene vergadering van Cipal dv voor de dienstjaren 2019-2024 werden aangesteld.
Gelet op het ontwerp van statutenwijziging van Cipal, goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 13 juli 2023;
Overwegende dat de statuten van Cipal dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het DLB;
Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging ook het voorstel omvat om (i) de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en (ii) de zetel van de vereniging te verplaatsen;
Overwegende dat voormeld ontwerp van statutenwijziging tevens het voorstel omvat om de statuten op diverse punten te wijzigen om in het bijzonder de leesbaarheid te verhogen;
Gelet op art. 427 van het DLB;
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende voormeld ontwerp van statutenwijziging en betreffende de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;
Gelet op het voorstel van de raad van bestuur van Cipal, om voormeld ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren;
Overwegende dat de gemeenteraad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering;
Documentatiestukken.
Agenda.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Art. 1
De gemeenteraad beslist om goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal dv d.d. 12.10.2023 overeenkomstig de bijlage.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt de wijzingen aan artikel 4 van de statuten van Cipal (agendapunten 1 en 2 van de vergadering: wijziging maatschappelijke doelstellingen van Cipal) goed.
Art. 3.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan artikel 5 van de statuten van Cipal (agendapunt 3 van de vergadering: verplaatsing van de zetel van Cipal) goed.
Art. 4.
De gemeenteraad keurt de overige wijzingen aan de statuten van Cipal overeenkomstig voormeld ontwerp van statutenwijziging (agendapunten 4 tot en met 61 van de vergadering: andere wijzigingen aan de statuten overeenkomstig het aan de deelnemers verstuurde ontwerp) goed.
Art. 5.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot wijziging aan het opschrift van de statuten van Cipal om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten (agendapunt 62 van de vergadering) goed.
Art. 6.
De gemeenteraad keurt het voorstel tot het verlenen van machten tot uitvoering van de genomen besluiten (agendapunt 63 van de vergadering) goed.
Art. 7.
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Cipal van 12 oktober 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Art. 8.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal dv.
Er wordt kennis genomen van de tussentijdse opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023.
De financieel directeur staat, onder de functionele leiding van de algemeen directeur, in voor het voorontwerp van de opvolgingsrapportering.
De algemeen directeur zorgt, in overleg met het managementteam, voor de opmaak van het voorontwerp van de opvolgingsrapportering.
De opvolgingsrapportering voor het eerste semester bevat minstens al de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's;
De opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023 ligt voor ter zitting.
De opvolgingsrapportering werd besproken en gunstig geadviseerd door het managementteam op 24.08.2023.
De opvolgingsrapportering werd eveneens besproken in het college van burgemeester en schepenen op 29.08.2023.
Opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991.
Bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 24.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 77, artikel 171, artikel 176, artikel 263, artikel 285,§2,1° en §3, artikel 287 en artikels 330 tot en met 334;
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, B.S. 22.05.2018, inzonderheid artikel 6 en artikel 29.
Het managementteam van 24 augustus 2023.
Art.1.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar 2023, zoals gevoegd als bijlage.
Art.2.
Deze beslissing wordt bekendgemaakt conform de bepaling zoals opgenomen in artikel 285,§2,1° en §3 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur. De toezichthoudende overheid wordt, conform artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur op de hoogte gebracht van deze bekendmaking.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor (de wijziging van) diverse personeelsreglementen:
Concreet werd de rechtspositieregeling in overeenstemming gebracht met de gewijzigde regelgeving. Daaropvolgend dienden het arbeidsreglement en het reglement fietsvergoeding geactualiseerd te worden.
Daarenboven wordt tevens gebruik gemaakt van deze gelegenheid om een actualisering voor te stellen van de policy occasioneel thuiswerk en het reglement feedback, opvolging en evaluatie.
Tot slot wordt er een hitte- en ozonplan voor het personeel van het lokaal bestuur Koekelare voorgelegd ter goedkeuring.
Het HOC-BOC kwam d.d. 10.02.2023 en 28.06.2023 bijeen, waarvan de verslagen in bijlage teruggevonden kunnen worden. Volgende opmerkingen werden gemaakt:
Rechtspositieregeling overzicht wijzigingen
Rechtspositieregeling gecoördineerde versie
Rechtspositieregeling bijlage 4 wijzigingen
Reglement fietsvergoeding wijzigingen
Arbeidsreglement overzicht wijzigingen
Arbeidsreglement gecoördineerde versie
Policy occasioneel thuiswerk wijzigingen (gecoördineerde versie)
Reglement evaluatie, feedback en opvolging wijzingen (gecoördineerde versie)
Hitte- en ozonplan Koekelare
HOC-BOC notulen 10.02.2023.
HOC-BOC notulen 28.06.2023.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden;
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II;
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 24.12.1974, zoals gewijzigd tot op heden;
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 20.10.1984;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 23.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 40, artikel 186, artikel 286,§1,2°, artikel 286,§2,2°, artikel 287, artikel 288 en artikels 330 tot en met 334;
De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 28.03.2022.
Art.1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de wijzigingen zoals in bijlage opgenomen.
Art. 2.
Deze (wijzigingen van) diverse personeelsreglementen treden in werking 5 dagen na de bekendmaking.
Fluvius wenst een perceel grond aan te kopen langs de Catstraat (dat behoort tot het openbaar domein) van de gemeente Koekelare voor de oprichting van een elektriciteitscabine. Deze aankoopakte wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Voor de oprichting van een elektriciteitscabine wenst Fluvius een perceeltje grond aan te kopen langs de Catstraat, te nemen uit een perceel dat behoort tot het openbaar domein.
Het aan te kopen perceelsdeel heeft een oppervlakte van 27ca en is gelegen nabij 'Den Pottebezem', te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger als bouwland, sectie A, nummer 1444/C, met een totale oppervlakte volgens het kadaster van 43ca, met gereserveerd perceelsidentificatienummer A 1444E.
Het voormeld onroerend goed staat aangeduid op het opmetingsplan, opgemaakt op 9 november 2022 door het landmeetkantoor Teccon uit Gent.
Er wordt voorgesteld om het perceel grond te verkopen aan Fluvius voor de prijs van 675 euro.
De ontwerpakte
Het opmetingsplan
Art. 1.
De akte van verkoop, opgemaakt door de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, van een onroerend goed (perceel grond voor bouw elektriciteitscabine) gelegen in de Catstraat, kadastraal bekend als sectie A, nummer 1444c (deel), met als toegekend gereserveerd perceelsidentificatienummer A 1444E en met een oppervlakte volgens meting van 27 ca, wordt goedgekeurd
Art. 2.
De verkoop van bovengenoemd onroerend goed gebeurt voor de prijs van 675 euro.
Art. 3.
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om namens de gemeenteraad alle stukken en akten te ondertekenen.
Art. 4.
Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Dienst Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid.
Rondvraag.
Raadslid Dewulf ontving opmerkingen over incidenten die zich recent voordeden in de Dorpsstraat. Bij sommige inwoners leeft hierdoor een onveiligheidsgevoel. Hij vraagt of de lokale politie specifieke richtlijnen krijgt om dit aan te pakken en of het lokaal bestuur op de hoogte is van deze problematiek.
De burgemeester antwoordt dat hij hierover ook gecontacteerd werd door burgers. Enkelingen vormen de oorzaak van deze problematiek. De politie is hiervan goed op de hoogte en trad op bij deze problemen; dit wordt nu verder door het parket opgevolgd. Er werden nog geen bijkomende maatregelen genomen door de lokale politie.
Raadslid Pollentier vult aan dat deze problematiek vaak gerelateerd is aan druggebruik. Dit is een thema in de maatschappij die niet meteen afneemt. Er zou kunnen nagedacht worden over specifieke detectie en hoe een lokaal bestuur via het OCMW in de toekomst in bv. een ESF-project nauw betrokken kan worden.
Raadslid Maertens verwijst naar een eerdere vraag in de gemeenteraad. Ze vraagt of er nagedacht werd over de uitbreiding van een toegangssysteem met badges in de 2 sporthallen.
Schepen Lievens antwoordt dat er niet geopteerd werd voor dergelijk toegangssysteem. Dit systeem heeft voor- en nadelen, maar voorlopig wordt dit niet geïmplementeerd.
Raadslid Dewulf suggereert om dit voorstel ter sprake te brengen in een bijeenkomst van de Sportraad.
Raadslid Pollentier verwijst naar de beheersoverdracht van het sociaal huurpatrimonium naar de Woonmaatschappij Ijzer en Zee. Hij vernam van huurders dat er een vorm van syndicuskosten aangerekend zou worden aan huurders, zo’n 25 euro per maand. Zou deze informatie correct zijn?
Schepen Ramboer antwoordt dat hij hierover niet meteen op de hoogte is. Bij het gebruik van liften is dit bv. gebruikelijk, maar in ons sociaal huurpatrimonium zijn geen liften aanwezig. Het onderhoud van de gemeenschappelijke delen wordt wel goed opgevolgd, waarvoor ook kosten kunnen aangerekend worden. Hij zal deze vraag alvast bespreken met de woonmaatschappij.
Raadslid Demey verwijst naar een beroepsprocedure voor een omgevingsdossier in de Catstraat waarbij een advocaat werd aangeduid door het schepencollege. Hij vraagt met welke reden een advocaat werd aangesteld. Volgens hem is dit niet steeds gebruikelijk. Hij vernam ook dat er rond deze site een gespannen sfeer hangt.
De burgemeester antwoordt dat een lokaal bestuur bij een beroepsprocedure ofwel de procedure zelf alleen opvolgt ofwel zich laat bijstaan door een advocaat. Het schepencollege kon in dit dossier niet akkoord gaan met de beslissing van de Deputatie en heeft hiervoor bijgevolg een advocaat aangesteld zodat de procedure hiervoor inhoudelijk correct kan opgevolgd worden. Op dit moment wachten we op de verdere uitspraak in deze procedure. De werken werden voorlopig niet verder gezet na de keuze door de bouwheer.
De voorzitter sluit de zitting op 11/09/2023 om 20:05.
Aldus beslist in de zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad.
Namens Gemeenteraad,
Lode Claeys
Algemeen directeur
Kelly Tanghe
Raadslid-voorzitter