Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het protocol bestuurlijke handhaving van criminaliteit en onveiligheid.
Het bestrijden van criminaliteit, fraude en onveiligheid is een belangrijke prioriteit voor het bestuur en voor de samenleving in het algemeen.
Het uitwisselen van informatie in functie van bestuurlijke- of strafrechtelijke handhaving binnen een juridisch kader is daartoe noodzakelijk en aangewezen en dit met het oog op de goede handhaving van de openbare orde, het voorkomen van het plegen van misdrijven en meer in het algemeen de integrale en geïntegreerde aanpak van criminaliteit en onveiligheid.
Doelstelling van de informatie-uitwisseling en het daartoe benodigde protocol is om te voorkomen dat criminelen en/of criminele organisaties door de overheid onbewust of ongewild, rechtstreeks dan wel onrechtstreeks worden gefaciliteerd in hun criminele doelstellingen en/of te voorkomen dat er een vermenging ontstaat tussen onder- en bovenwereld en de economische machtsposities te doorbreken die zijn opgebouwd met behulp van illegaal vergaard kapitaal.
Het openbaar ministerie wenst zich, conform de omzendbrief BH 11/2017 en de daarin vermelde rechtsgronden, te engageren om deel te nemen aan voormelde bestuurlijke doelstelling en meer algemeen aan de bestuurlijke handhaving van criminaliteit en onveiligheidsfenomenen binnen de contouren van huidig protocolakkoord en binnen het bestaande juridisch kader.
In samenspraak met de politiezone en de deelnemende gemeenten wensen we om al deze doelstellingen te helpen realiseren een Protocolakkoord Bestuurlijke Handhaving van Criminaliteit en Onveiligheid (hierna afgekort “Protocolakkoord BH”) te sluiten waarvan de partijen, strekking en draagwijdte in het protocol in bijlage wordt omschreven.
Protocol.
Art. 1.
Het Protocolakkoord Bestuurlijke Handhaving van Criminaliteit en Onveiligheid wordt goedgekeurd zoals opgenomen in bijlage.
Art. 2.
De burgemeester en algemeen directeur worden gemachtigd dit namens de gemeente te ondertekenen.