De voorzitter opent de zitting op 25/06/2024 om 19:25.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Een lid van de gemeenteraad kan opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
Het zittingsverslag kan geraadpleegd worden via onderstaande link:
Notulen van de gemeenteraad d.d. 27.05.2024.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 24.12.2018) zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 32 en artikel 278.
Art.1.
De gemeenteraad keurt de notulen d.d. 27.05.2024, zoals als bijlage opgenomen, goed.
Art.2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekenen de notulen.
Art. 3
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag d.d. 27.05.2024 goed.
Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst en gebruikersreglement i.k.v. duofiets/rolstoelfiets met het Woonzorgcentrum Meunyckenhof.
Het lokaal bestuur Koekelare wenst over te gaan tot de aankoop van een duofiets, waarbij de dagelijkse uitbating ervan uitgevoerd zou worden door WZC Meunyckenhof, zijnde het (gratis) verhuren aan personen met een beperking.
Alvorens over te gaan tot de aankoop van een duofiets, werden concrete afspraken met WZC Meunyckenhof opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast werden concrete afspraken voor de gebruiker opgenomen in een gebruikersreglement, dewelke in bijlage teruggevonden kunnen worden.
Samenwerkingsovereenkomst.
Gebruikersreglement.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om de samenwerkingsovereenkomst en het gebruikersreglement in het kader van een duofiets/rolstoelfiets met het Woonzorgcentrum Meunyckenhof goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt goedgekeurd gevraagd voor de uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura d.m.v. een overdracht van schuldvordering en inbreng in het vermogen van EFIN in ruil voor nieuwe aandelen.
Om de groeiende instroom van hernieuwbare energie te kunnen opvangen, moet Elia de komende jaren in zijn Belgische en Duitse netwerken een ambitieus investeringsprogramma uitrollen voor de uitbreiding van hoogspanningslijnen en de ontwikkeling van aansluitingen op zee. De Belgische verankering in Elia wordt verzekerd door Publi-T.
Het aandeel van de Vlaamse gemeenten in PUBLI-T (60%) zit momenteel verspreid over de Vlaamse distributienetbeheerders (DNB’s), de Vlaamse Energieholding (“VEH”) en enkele Vlaamse gemeenten. Het is de bedoeling om de gemeentelijke belangen te verankeren in 2 “concentratoren”, die het belang op lange termijn kunnen verzekeren in functie van de toekomstige kapitaalbehoeftes van Elia. De VEH functioneert al als concentrator voor de belangen in Fluxys via Publigas (14,31%) en wil een gelijkaardige verantwoordelijkheid opnemen binnen Publi-T.
VEH bv, met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0448.632.324 (RPR Gent, afdeling Oostende) fungeert als holding in het Vlaamse energielandschap. Op heden is VEH eigenaar van 79.700 van de in totaal 446.766 aandelen van soort B2 (“B2 Aandelen”) uitgegeven door PUBLI-T, een coöperatieve vennootschap met zetel te Galerie Ravenstein 4 bus 2, 1000 Brussel, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0475.048.986 (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling). De gemeenten hebben reeds een belang in VEH via hun respectievelijke regionale holding (NUHMA AC, EFIN of CREADIV).
Fluvius West wenst in het kader van deze operatie zijn aandelen Publi-T (48.640 B2 aandelen) te verkopen aan VEH. Een deel van de aandelen (13.224 aandelen) wordt rechtstreeks verkocht aan VEH (tegen 19.267.566,36 euro cash) en het saldo (35.416 aandelen) wordt verkocht via de regionale holding EFIN. EFIN zal de verkregen aandelen vervolgens inbrengen in VEH tegen nieuwe aandelen.[1] Deze inbreng in natura verloopt als volgt:
(i) Fluvius West, een opdrachthoudende vereniging met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0205.157.176 (RPR Gent, afdeling Oostende) (“Fluvius West”), voornemens om 35.416 B2 Aandelen te verkopen aan EFIN, een besloten vennootschap met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0472.244.597 (RPR Gent, afdeling Oostende) (“EFIN”), waarbij de koopprijs zal blijven openstaan tussen de partijen en een schuldvordering zal vormen van Fluvius West ten opzichte van EFIN (“Schuldvordering Fluvius West”);
(ii) Volgend op de verwezenlijking van de verkoop, is Fluvius West voornemens om de Schuldvordering Fluvius West uit te keren aan de deelnemende gemeenten, waarbij aan elk van deze deelnemende gemeenten een deel van de betreffende schuldvordering uitgekeerd zal worden Overeenkomstig het aantal aandelen + winstbewijzen van elke gemeente (de “Dividenduitkering”).
(iii) Volgend op de Dividenduitkering zijn de deelnemende gemeenten van Fluvius West voornemens om over te gaan tot de inbreng in natura van hun respectievelijk deel van de Schuldvordering Fluvius West in het vermogen van EFIN in ruil voor nieuwe aandelen uitgegeven door EFIN.
Deze transactie werd toegelicht aan de gemeenteraadsleden via de infosessies van Fluvius West, voorafgaand aan de organisatie van de Algemene Vergadering op 19 juni 2024 waarop de verkoop van de aandelen Publi-T wordt goedgekeurd.
Ook de stad Stad Izegem, gevestigd te Korenmarkt 10, 8870 Izegem, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0207.489.037 (RPR Gent, afdeling Kortrijk) (“Izegem”) is voornemens om haar aandelen (4.750 B2 Aandelen) onder dezelfde voorwaarden te verkopen aan EFIN, waarbij een deel van de koopprijs (3.557 B2 Aandelen) zal blijven openstaan tussen de partijen en een schuldvordering zal vormen van Izegem ten opzichte van EFIN (“Schuldvordering Izegem”). De stad Izegem zal vervolgens overgaan tot de inbreng in natura van de Schuldvordering Izegem (5.183.160,75 euro) en tot slot zal EFIN de verkregen aandelen (4.750) inbrengen in VEH tegen nieuwe aandelen.
Aan de gemeenteraad worden de volgende punten ter goedkeuring voorgelegd:
(i) Akkoord met ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN bv;
(ii) Goedkeuring van de verbintenis om bij ontvangst van de dividenduitkering van Fluvius West, de uitgekeerde schuldvordering in natura in te brengen in het vermogen van EFIN bv;
(iii) Goedkeuring agenda Buitengewone Algemene Vergadering.
[1] De DNB’s Fluvius Limburg en PBE verkopen eveneens hun B2 Aandelen aan VEH onder dezelfde voorwaarden.
(i) De Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;
(ii) Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, §2, 4° en artikel 386;
De gemeente zal het voorschotdividend Publi-T tot en met boekjaar 2024 ontvangen via Fluvius West. Vanaf boekjaar 2025 zal de gemeente het volledige dividend Publi-T ontvangen via EFIN. EFIN zal m.b.t. het dividend Publi-T een gelijkaardig dividendbeleid voeren als Fluvius West zodat deze transactie geen wijziging inhoudt op het dividend dat de gemeente heeft ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2025.
De uitkering in natura van Fluvius West bedraagt 51.601.112 euro. Overeenkomstig het aantal aandelen + winstbewijzen van de gemeente bedraagt het vooropgestelde interimdividend dat de gemeente Koekelare zal ontvangen 2.093.956,56 euro.
Rekening houdende met de inbreng in natura van de Schuldvordering Fluvius West (51.601.112 euro) en de Schuldvordering Izegem (5.183.160,75 euro) zal EFIN bv 236.671 nieuwe A-aandelen en 59.167 nieuwe B-aandelen uitgeven. De nieuwe aandelen zullen recht geven op deelname in de winst van het boekjaar dat een aanvang nam op 1 januari 2024 en afgesloten zal worden op 31 december 2024. De uitgifteprijs bedraagt afgerond 191,94 euro. Bijgevolg zal gemeente Koekelare 8.727 nieuwe A-aandelen en 2.182 nieuwe B-aandelen ontvangen wat een inbreng vertegenwoordigd van 2.093.915,02. Er is hierbij een verschil ten bedrage van 41,54 ten opzichte van het interimdividend omdat het aantal nieuwe aandelen steeds wordt afgerond tot een geheel getal.
Na beraadslaging, neemt de gemeenteraad de volgende besluiten.
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent z’n akkoord met de ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura ten belope van 2.093.956,56 euro, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN.
Artikel 2:
De gemeenteraad verleent z’n goedkeuring om bij ontvangst van het interimdividend van Fluvius West:
(i) het deel van de Schuldvordering Fluvius West dat uitgekeerd werd aan de gemeente, wetende een schuldvordering van 2.093.956,56 euro ten opzichte van EFIN (de “Schuldvordering Gemeente”), integraal in natura in te brengen in het vermogen van EFIN in ruil voor 8.727 nieuwe A-aandelen en 2.182 nieuwe B-aandelen uitgegeven door EFIN;
(ii) met betrekking tot de Schuldvordering Gemeente geen enkele verrichting anders dan de inbreng vermeld onder punt (i) uit te voeren.
Artikel 3:
De gemeenteraad verleent z’n goedkeuring aan de volgende punten van de Buitengewone Algemene Vergadering m.b.t. inbreng in natura:
(i) Kennisname van de verslagen:
(ii) Inbreng in natura met uitgifte van aandelen
- wordt gewaardeerd op zesenvijftig miljoen zevenhonderdvierentachtigduizend tweehonderdtweeënzeventig euro en vijfenzeventig cent (€ 56.784.272,75), tegen vergoeding van tweehonderdvijfennegentigduizend achthonderdachtendertig (295.838) nieuwe aandelen, verdeeld in tweehonderdzesendertigduizend zeshonderdeenenzeventig (236.671) soort A en negenenvijftigduizend honderdzevenenzestig (59.167) soort B, mits een uitgifteprijs van afgerond honderdéénennegentig euro en vierennegentig cent (€ 191,94) per nieuw uitgegeven aandeel, met dezelfde rechten als de thans bestaande aandelen binnen de soort A en B, en deelnemend in de winst vanaf de aanvang van het lopende boekjaar;
- wordt geboekt op een statutair onbeschikbare en beschikbare eigen vermogensrekening.
(iii) Aanpassing van de statuten overeenkomstig de te nemen resoluties.
Machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
(iv) Bijzondere volmacht.
De gemeenteraad stelt dhr. Stefan Himpens, secretaris van de Buitengewone Algemene Vergadering aan als haar bijzondere gemachtigde om afzonderlijk op te treden en met recht tot indeplaatsstelling. De gemeenteraad draagt de aangeduide bijzonder gemachtigde op om zijn stemgedrag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van EFIN bv op 24 september 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden en waarbij de agendapunten niet wijzigen) af te stemmen op deze beslissing van de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd tot aanpassing van het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen wegens een wetswijziging (decreet tot wijziging van het decreet van 16 januari op de begraafplaatsen en de lijkbezorging d.d. 09.02.2024), dewelke het mogelijk maakt om de urne met as van één of meerdere al overleden gezelschapsdieren samen met de overledene te begraven (of te plaatsen) overeenkomstig de modaliteiten zoals opgenomen in het reglement.
Het decreet tot wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, biedt de mogelijkheid tot het samen begraven/plaatsen van de (urne van) de overledene en de urne met as van één of meerdere al overleden gezelschapsdieren, mits de modaliteiten hieromtrent opgenomen worden in het reglement.
Er werd een voorstel tot aanpassing opgemaakt hiervoor, dewelke in bijlage teruggevonden kan worden.
Voorstel tot aanpassing huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen.
Het decreet tot wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met het voorstel tot wijziging van het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen.
De jaarrekening 2023 ligt voor aan de gemeenteraad, conform artikel 249 tot en met artikel 253 en artikel 260 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling.
Overeenkomstig artikel 171 van het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017 zorgt de algemeen directeur in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van de beleidsrapporten.
Het beleidsrapport betreffende de jaarrekening wordt overeenkomstig artikel 260 van het bovengenoemde decreet vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
De jaarrekening 2023 werd besproken op het managementteam van 13 mei 2024.
De jaarrekening 2023 werd besproken op het college van burgemeester en schepenen van 4 juni 2024.
De gemeenteraad neemt akte van de jaarrekening 2023 van de gemeente, zoals opgemaakt door de financieel directeur.
Bundel documentatie.
Bundel rekening.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Het bestuursdecreet d.d. 07.12.2018.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Het besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn d.d. 25.06.2010.
Het ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapportering en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn d.d. 01.10.2010.
Art. 1.
De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2023 vast.
Conform artikel 249 van het decreet over het lokaal bestuur keurt de gemeenteraad de jaarrekening 2023 van het OCMW goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Overeenkomstig artikel 171 van het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017 zorgt de algemeen directeur in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van de beleidsrapporten.
Het beleidsrapport betreffende de jaarrekening wordt overeenkomstig artikel 260 van het bovengenoemde decreet vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
De jaarrekening 2023 werd besproken op het managementteam van 13.05.2024.
De jaarrekening 2023 werd besproken op het college van burgemeester en schepenen van 04.06.2024.
De gemeenteraad neemt akte van de jaarrekening 2023 van het OCMW, zoals opgemaakt door de financieel directeur.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelde in de zitting van heden de jaarrekening 2023 vast, waarna de gemeenteraad de jaarrekening 2023 van het OCMW dient goed te keuren.
Bundel documentatie.
Bundel rekening.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Het bestuursdecreet d.d. 07.12.2018.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Het besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn d.d. 25.06.2010.
Het ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapportering en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn d.d. 01.10.2010.
Art. 1.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van het OCMW goed.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de invoering van een weekend-/wachtdienst.
De opvolging van de alarmmeldingen van het patrimonium van het lokaal bestuur Koekelare verloopt per gebouw op een andere manier.
Het lokaal bestuur Koekelare beschikt over een ruim patrimonium, waardoor dit de nodige structuur vraagt.
Op heden is het zo dat er telkens een eerste, tweede en derde contactpersoon is per gebouw in geval van een alarmmelding.
Er wordt voorgesteld om één poule van technisch geschoolde medewerkers te voorzien om deze (en mogelijks andere) technische meldingen op te vangen buiten de kantooruren, aan de hand van een verstoringstoelage voor meldingen na de kantooruren van maandag tot vrijdag en een permanentietoelage voor meldingen tijdens het weekend.
Dit betekent concreet het volgende:
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 19.12.2023 besliste principieel akkoord te gaan met bovenstaande en besliste om dit op te nemen als volgt:
"De verstoringstoelage bedraagt twee keer het uurloon, voor nachtelijke uren tussen 22.00 en 6.00 bedraagt de verstoringstoelage drie keer het uurloon."
Het reglement kan in bijlage teruggevonden worden, dewelke deel uitmaakt van de rechtspositieregeling.
Reglement weekend/wachtdienst.
Verslag hoc-boc.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met het reglement weekend-/wachtdienst zoals in bijlage opgenomen.
N.a.v. de geplande wegen- en rioleringswerken in de Veldstraat wordt een rooilijnplan opgemaakt. De nieuwe rooilijn dient in eerste instantie voorlopig vastgesteld te worden door de gemeenteraad.
In samenwerking met Aquafin en Fluvius zullen er wegen- en rioleringswerken uitgevoerd worden in de Veldstraat.
Om de uitvoering van de infrastructuurwerken mogelijk te maken, is het noodzakelijk om bijkomende gronden te verwerven. Bijgevolg werd er door de ontwerper, het studiebureau Jonckheere uit Brugge, een rooilijnplan opgemaakt.
Overeenkomstig art. 17 van het decreet houdende de gemeentewegen, komt het aan de gemeenteraad toe om het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan vast te stellen.
De gemeenteraad moet het ontwerp van rooilijnplan in eerste instantie voorlopig vaststellen waarna, binnen een ordetermijn van 30 dagen, het openbaar onderzoek kan opgestart worden.
Rooilijnplan Veldstraat.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
Het decreet over het lokaal bestuur.
Het decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, inzonderheid artikel 17.
Art. 1.
Het ontwerp van rooilijnplan voor de Veldstraat wordt voorlopig vastgesteld.
Art. 2.
Het openbaar onderzoek wordt binnen een ordetermijn van 30 dagen opgestart.
N.a.v. de geplande aanleg van een fietspad tussen de dorpskern van Bovekerke en de dorpskern van Werken (grondgebied Kortemark) wordt een rooilijnplan opgemaakt. De nieuwe rooilijn dient in eerste instantie voorlopig vastgesteld te worden door de gemeenteraad.
In het kader van het fietsfondsdossier Kortemark-Koekelare wordt er een ontwerp opgemaakt voor de aanleg van een fietspad langs de Werkenstraat.
Het fietsfondsdossier is een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, het gemeentebestuur van Kortemark en het gemeentebestuur van Koekelare.
Het openbaar domein in de Werkenstraat moet gewijzigd worden omdat het aan te leggen fietspad niet binnen de bestaande rooilijngrenzen uitgevoerd kan worden.
Door landmeter-expert Rudy Depoorter uit Houthulst werd een rooilijnplan opgemaakt.
Overeenkomstig art. 17 van het decreet houdende de gemeentewegen, komt het aan de gemeenteraad toe om het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan vast te stellen.
De gemeenteraad moet het ontwerp van rooilijnplan in eerste instantie voorlopig vaststellen waarna, binnen een ordetermijn van 30 dagen, het openbaar onderzoek kan opgestart worden.
Rooilijnplan Werkenstraat.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
Het decreet over het lokaal bestuur.
Het decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019, inzonderheid artikel 17.
Art. 1.
Het ontwerp van rooilijnplan voor de Werkenstraat wordt voorlopig vastgesteld.
Art. 2.
Het openbaar onderzoek wordt binnen een ordetermijn van 30 dagen opgestart.
Het ontwerpdossier van het perceel ‘Diverse restauratieve bouwkundige werken’ voor de restauratie van de voormalige onderwijzerswoning in de Bovekerkestraat 168 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad keurt het ontwerp, de raming en de gunningswijze goed.
De voormalige onderwijzerswoning, gelegen Bovekerkestraat 168, werd op 05.03.2012 bij Ministerieel besluit beschermd als monument.
Het architectenbureau Verba bvba uit Ardooie werd aangesteld als ontwerper voor de restauratie van deze woning.
De aanvraag voor een premie voor de restauratie van de onderwijzerswoning werd ingediend op 27 november 2014 en werd inhoudelijk goedgekeurd op 2 december 2014.
De restauratiepremie werd toegekend bij Ministerieel besluit op 13 maart 2023.
Het dossier werd geactualiseerd en verfijnd voor wat betreft de technieken en het materiaalgebruik.
Deze opdracht is opgedeeld in meerdere percelen, nl. diverse restauratieve bouwkundige werken, technieken en keuken.
Het architectenbureau Verba heeft een ontwerpdossier gemaakt voor Perceel 1 : Diverse restauratieve bouwkundige werken.
Door de recente prijsstijgingen heeft de gemeente, volgens de bijzondere procedure erfgoedpremies, recht op een actualisering van de premie van maximaal 125.000 euro. Na toepassing van de prijsherzieningsformule die in het bestek voorzien is, bedraagt de actualisering of prijsherziening op heden 124.965,97 euro. Dit bedrag wordt opgenomen in de raming als actualisering van de prijzen.
Dit perceel wordt geraamd op 572.438,06 euro excl. btw of 606.784,34 euro incl. 6% btw en incl. actualisering.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestek
De plannen
Het veiligheids- en gezondheidsplan
De meetstaat met kostenraming
Toelichtende nota architect
Het Decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten, het laatst gewijzigd bij het decreet van 25 april 2014.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2001 houdende vaststelling van het premiestelsel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 10 januari 2014.
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, artikel 12.3.12, gewijzigd bij het decreet van 15 juli 2016.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 1.
Het bestek en de raming voor de opdracht “Restauratie voormalige onderwijzerswoning Bovekerkestraat - Perceel 1 : Diverse restauratieve bouwkundige werken”, opgesteld door het architectenbureau Verba bvba, Fabriekstraat 23 te 8850 Ardooie, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 572.438,06 euro excl. btw of 606.784,34 euro incl. 6% btw.
Art. 2.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art. 3.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art. 4.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Het ontwerpdossier voor de renovatie en de verbouwing van de parochiekerk in de wijk De Mokker n.a.v. de herbestemming tot een socio-cultureel ontmoetingscentrum, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 8 februari 2022 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Verbouwen parochiekerk De Mokker” toe te wijzen aan Urbain Architectencollectief, Zuidstationstraat 38 te 9000 Gent.
In het kader van de opdracht “Verbouwen parochiekerk De Mokker” werd een bestek opgesteld door de ontwerper.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.536.348,31 euro excl. btw of 1.858981,46 euro incl. 21% btw. De raming wordt als volgt opgesplitst :
- Architectuur en buitenaanleg : 725.590,93 euro excl. btw
- Stabiliteit : 148.876,15 euro excl. btw
- Technieken : 661.881,23 euro excl. btw
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Voor bepaalde werken of studies voor niet-beschermde (gewezen) eredienstgebouwen en vrijzinnigencentra kan een subsidie bekomen worden. Voor het voorliggend dossier wordt een aanvraag ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. De subsidie bedraagt maximum 250.000 euro en de gunningsprocedure mag pas opgestart worden nadat de principiële belofte van subsidie verleend is.
Raming architectuur en buitenaanleg
Raming stabiliteit
Raming technieken
Plannen architectuur
Plannen stabiliteit
Plannen technieken
Bestek architectuur
Bestek stabiliteit
Bestek technieken
Meetstaat architectuur
Meetstaat stabiliteit
Meetstaat technieken
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 1.
Het bestek en de raming voor de opdracht “Verbouwen parochiekerk De Mokker”, opgesteld door de ontwerper, Urbain Architectencollectief, Zuidstationstraat 38 te 9000 Gent worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.536.348,31 euro excl. btw of 1.858.981,46 euro incl. 21% btw.
Art. 2.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art. 3.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art. 4.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Het algemeen verkeersreglement dient aangepast te worden voor:
Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
De nieuwe maatregel die bij dit besluit wordt getroffen, is de inrichting van 1 voorbehouden parkeerplaats voor een conventionele deelwagen ter hoogte van het Fransmansplein aan de achterzijde van het Thais huisje. Deze reglementering wordt aangeduid door het plaatsen van een bord E9a met respectievelijk onderbord ‘ voorbehouden autodelen’.
De 5 parkeerplaatsen in de blauwe zone ter hoogte van het Fransmansplein aan de achterzijde van het Thais huisje, wordt naar 4 parkeerplaatsen gebracht, teneinde bovengenoemde mogelijk te maken.
Dit in uitvoering van de principes van het decreet basisbereikbaarheid en het nieuw openbaar vervoerplan dat werd goedgekeurd door de vervoerregioraad. In de vervoerregio werd Claus2you aangesteld als deelwagenaanbieder voor de uitrol van de deelwagens binnen het vervoer op maat.
Door het inrichten van een voorbehouden parkeerplaats voor autodelen faciliteren we het gebruik van de voorziene deelwagen vanuit de vervoerregio en garanderen we dat deze parkeerplaats ten allen tijde beschikbaar is voor de betreffende deelwagen van de erkende autodeelorganisatie Claus2you.
Art. 1.
Volgend artikel dient te worden gewijzigd:
Art. 5.1.3 Openbare wegen met blauwe zone reglementering, aangeduid door de verkeersborden E5, E7 of E 9a tot E 9g, aangevuld met het onderbord waarop een parkeerschijf is afgebeeld (type VII b) :
Rondvraag.
Komt terug op een schriftelijke vraag gesteld vorige GR – In CVBS zou dit besproken worden. In de twee verslagen van CVBS, die op dit moment gepubliceerd werden, wordt hier niets over vermeld. Gaan er rond de aankoopprocedure een aantal zaken veranderen?
Schepen Dirk Ampoorter antwoordt
Er zullen drie prijsoffertes opgevraagd worden en meermaals, om de zes maanden, gaat dat gebeuren.
Raadslid Sam Dewulf
Is dit beslist in een CVBS?
Schepen Dirk Ampoorter antwoordt
Werd besproken met technische dienst en teruggekoppeld in CVBS nochtans.
Raadslid Sam Dewulf
Zal dan een CVBS van na 4 juli zijn, denk ik.
Burgemeester antwoordt
Besproken daags na de GR. Moet zijn dat dit niet werd genotuleerd door AD.
Raadslid Sam Dewulf
Ik ga dit nog een keer opvragen.
Er was een piste om dit toe te laten naar de scholen toe dat zij zelf opvang gingen kunnen voorzien. Laatste informatie gekregen dat dit wellicht toch niet zou doorgaan of dat dit is afgesprongen op het overleg met de gemeente. Informeert naar de stand van zaken daaromtrent.
Schepen Jan Lievens antwoordt
Ik was niet aanwezig op het vorig overleg.
Burgmeester antwoordt
Is makkelijk om te zeggen dat dit afgesprongen is met de gemeente. Is een zeer ‘kort door de bocht’ uitspraak. Gemeente heeft zich van meet af aan zeer constructief opgesteld daarin. Wij hebben gezegd dat dit voor ons bespreekbaar was, maar dat er een akkoord moest zijn tussen beide scholen. Wij hebben bemiddeld, maar er is geen akkoord gevonden tussen beide schoolnetten om op de Mokker af te stappen van het principe dat vroeger is afgesproken. Voor gemeente was dit geen probleem gezien De Buidel ‘uit zijn voegen barst’ en De Mokker kleinschalige scholen zijn in vergelijking met de hoofdscholen hier. Is wel een concurrentievervalsing indien in de ene school wel opvang is en in de andere school niet. Op dit ogenblik is er geen akkoord bereikt tussen de beide schoolnetten, waarop de twee algemeen directeurs aanwezig waren.
Raadslid Tom Pollentier – Er is inderdaad 20 jaar geleden, bij de opstart van de Buidel, overeengekomen dit niet te doen. Als een school dit wel zou willen doen en de andere niet, waarom zou dat niet kunnen in onderling overleg? Er zijn nog verschillen qua beleid, organisatie, aanbod dat zij doen. Hoe kan dit een oneerlijke concurrentie zijn? Het gaat om een mondelinge overeenkomst, als de ene school zegt wij gaan dat wel doen, wat gaan wij daar dan als gemeente tegen opbrengen? Ik begrijpt niet goed waarom dat niet zou toegelaten worden vanuit de gemeente dat dit door een bepaalde school wel georganiseerd wordt.
Burgemeester antwoordt
Nogmaals, u probeert dat in de schoenen van de gemeente te schuiven. Wij hebben van meet af aan gezegd dat dit voor ons bespreekbaar is, mits er een akkoord is tussen beide scholen.
Als een bepaalde school dit eenzijdig zou doen, wat betreurenswaardig zou zijn, kunnen wij als gemeente dit niet tegenhouden. Het is nochtans niet zo moeilijk om te begrijpen. Het gaat wel degelijk over een vorm van concurrentievervalsing. Op het laatste overleg dat wij hadden was er al sprake van dat een ouder had geopteerd om met het kind naar de andere school te gaan omdat er daar al gezegd werd ‘wij gaan vanaf het nieuwe schooljaar terug opvang te organiseren in de school’. Dit werd door de andere school op tafel geworpen. Ik laat in het midden of dit al dan niet waar is. Maar het is wel degelijk dat als dit niet op dezelfde manier gebeurt, dan opteren ouders ervoor om, in plaats van dat het kind de verplaatsing moet maken naar De Buidel, het te laten opvangen in de school. Dat is eigenlijk niet moeilijk.
Raadslid Pollentier – Het is dan een te betreuren beslissing van een bepaalde school.
Burgemeester antwoordt
Gemeente heeft zich van meet af aan constructief opgesteld. De Buidel barst uit zijn voegen, we hebben meer dan kinderen genoeg. En de kinderen die van De Mokker voor- en naschools, want in de vakantie geldt dat trouwens niet, niet meer naar De Buidel zouden komen, dat zou een druppel op een hete plaat zijn. Ik kan dit maar nog een keer herhalen.
Raadslid Pollentier – Betrokken ouders en kinderen zijn daarvan de dupe. Ik zal mijn woorden dan herzetten: Het is dan een te betreuren beslissing van een bepaalde school.
Raadslid Marnix Demey - Stand van zaken Oostmeetstraat/Werkenstraat nu verlof op komst is.
Schepen Dirk Ampoorter ligt de stand van zaken toe. Voetpaden worden volop aangelegd. Vanmorgen plaatproeven gebeurd voor de fietspaden, die voldoen nog niet. Intussen hebben we extra maatregelen getroffen en extra kosten gemaakt. Schepen Dirk Ampoorter licht dit verder technisch toe. Vrijdag worden er nieuwe plaatproeven genomen. Deze week worden blokken verder gelegd aan de handelszaken. Moeilijk patroon – er kan maar ca. 70m² per dag kan aangelegd worden. Er komt een extra ploeg bij en er zal op zaterdag gewerkt worden. Het gaat de goede weg op, onderfundering asfalt is gegoten, uitgewassen beton komt er de laatste week voor er bouwverlof is. Vervolg na bouwverlof: starten aan Verreweidestraat dan richting Westmeestraat. Signalisatieplan werd bekeken.
Raadslid Marnix Demey - Klopt het dat er in de Oostmeestraat terug een stuk moeten opgebroken worden omdat er een glasvezelkabel niet voorzien was?
Schepen Dirk Ampoorter heeft hier geen weet van. Er werd wel een stuk opengebroken aan de flitspaal – kabel zal onder fietspad.
Schepen Dirk Ampoorter antwoordt
Overleg met technische dienst en schepen van Kortemark. Ter plaatse gaan kijken. Schepen was niet van plan om een uitwijkstroken te leggen, wou liever baan verbreden met grasdallen, maar daar ben ik geen voorstander van. Men ging samenkomen met aannemer Knockaert, maar ik heb hier niets meer van gehoord. Aan onze kant worden de putten terug gevuld met gravé.
Raadslid Marnix Demey - Kan interessant gegeven zijn om dit wat breder te maken.
Schepen Dirk Ampoorter - We moeten wel opletten, als we verbreden aan beide kanten, dat we er geen ‘vliegplein’ van maken.
Schepen Dirk Ampoorter – Wij werken deels met opvang, nog niet volledig.
Raadslid Marnix Demey - Hetgeen die er ligt, dus die voorzien wordt na 15 juni, moet eigenlijk binnen de 10 dagen weggenomen. Dat gebeurt niet?
Schepen Dirk Ampoorter - Dat klopt, dit gebeurt niet.
Raadslid Marnix Demey - Wat zijn de gevolgen hiervan?
Schepen Dirk Ampoorter – Wegnemen overblijfsel in gans Koekelare kost ons jaarlijks 75.000 EUR. We zijn dit aan het bekijken naar de toekomst toe.
Raadslid Marnix Demey – Het maaisel valt in de gracht, de grachten zelf slibben dicht, moeten ook gemaaid en opgezogen worden plus zwerfvuil wordt tegelijkertijd verwijderd.
Raadslid Sam Dewulf – Als Natuur en Bos, die voorstander is van het bermbeheer, maar zeker ook de landbouwers daar de politie voor bellen en een PV van maken, staan er daar administratieve boetes op. Wel iets om te bekijken dat dit zeker in orde komt.
Schepen Dirk Ampoorter – We zijn het aan bekijken naar de toekomst toe.
Schepen Dirk Ampoorter – Dienst patrimonium is hiermee bezig – We krijgen volledig als terugbetaald van de verzekering – Dienst Patrimonium bekijkt wat we zelf doen en wat we uitbesteden. Boilers gaan we laten plaatsen, andere werken doen we zelf.
Raadslid Tom Pollentier – In de communicatie was gezegd augustus, maar zal wellicht nog langer zijn?
Schepen Jessy Salenbien – Hoofd technische dienst kan nog niet meer zeggen. Materialen die besteld waren, zijn nog niet toegekomen. Dit is het probleem.
Raadslid Tom Pollentier - Op tijd communiceren naar betrokken verenigingen gebruiken over de verlenging van het niet kunnen gebruiken van Huis Proot.
Schepen Jessy Salenbien – Er kan maar concreet over gecommuniceerd worden als de materialen zijn toegekomen.
Schepen Dirk Ampoorter – Kleine kanttekening - Bepaalde bewoners zetten signalisatie weer op straat als een soort van grap.
Raadslid Sam Dewulf – Dit versterkt mijn vraag om daar eens goed naar te kijken.
De voorzitter sluit de zitting op 25/06/2024 om 20:30.
Aldus beslist in de zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad.
Namens Gemeenteraad,
Ann Van der Veken
Algemeen directeur-waarnemend
Kelly Tanghe
Raadslid-voorzitter