De voorzitter opent de zitting op 22/04/2024 om 19:00.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Een lid van de gemeenteraad kan opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
Het zittingsverslag kan geraadpleegd worden via onderstaande link:
Notulen van de gemeenteraad d.d. 26.02.2024.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 24.12.2018) zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 32 en artikel 278.
Art.1.
De gemeenteraad keurt de notulen d.d. 26.02.2024, zoals als bijlage opgenomen, goed.
Art.2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekenen de notulen.
Art. 3
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag d.d. 26.02.2024 goed.
De gemeenteraad dient de agenda voor de algemene vergadering van Koelibri EVA-vzw op 28.05.2024 goed te keuren en het mandaat vast te stellen.
Gelet op het feit dat de gemeente Koekelare in de algemene vergadering van de EVA-vzw Koelibri vertegenwoordigd wordt door 7 gemeenteraadsleden.
Gelet op het feit dat de gemeente per mail van 08.04.2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Koelibri op 28.05.2024 om 20u00 in de raadzaal van de Brouwerij.
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente overgemaakt werd.
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Gelet op het raadsbesluit d.d. 14.01.2019 de vertegenwoordigers en plaatsvervangend vertegenwoordigers voor de algemene vergadering van de EVA-vzw Koelibri voor de dienstjaren 2019-2024 werden aangesteld.
Documentatiestukken.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking d.d. 06.07.2001.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering van Koelibri d.d. 28.05.2024:
Art. 2.
De vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de Algemene Vergadering van Koelibri d.d. 28.05.2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 3.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Algemene Vergadering van Koelibri.
De gemeenteraad dient de agenda voor de algemene vergadering van de ov Fluvius op 05.06.2024 goed te keuren en het mandaat vast te stellen.
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;
Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 28.03.2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 05.06.2024 om 18u30 plaatsheeft (digitaal) met als agenda:
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het raadsbesluit d.d. 29.04.2019 waarbij Willy Boone als vertegenwoordiger en Dirck Devreker als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van de ov Fluvius voor de dienstjaren 2019-2024 werden aangesteld.
Documentatiestukken.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking d.d. 06.07.2001.
Art. 1.
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 05.06.2024 met als agendapunten:
Art. 2.
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 05.06.2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 3.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De gemeenteraad dient de agenda voor de algemene vergadering van de dv WVI op 12.06.2024 goed te keuren en het mandaat vast te stellen.
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de WVI;
Gelet op het feit dat de gemeente per schrijven van 28.03.2024 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van dv WVI op 12.06.2024, dewelke plaats zal vinden om 18u30 in OC De Kleine beer, C. Marichalstraat 5, 8730 Beernem;
Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente overgemaakt werd, met volgende agenda:
1. Goedkeuring verslagen van de buitengewone algemene vergaderingen dd. 13-12-2023
2. Verslag van de raad van bestuur (jaarverslag 2023)
3. Verslag van de commissaris
4. Jaarrekeningen 2023
5. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
6. Mededelingen
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Gelet op het raadsbesluit d.d. 14.01.2019 waarbij de heer Jan Lievens als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van WVI werd aangesteld.
Gelet op het raadsbesluit d.d. 24.04.2023 waarbij de heer Henri Dubois als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van WVI werd aangesteld.
Documentatiestukken.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking d.d. 06.07.2001.
Art. 1.
Zijn goedkeuring te verlenen aan de agenda met bijhorende stukken met betrekking tot deze punten waarbij een beslissing moet genomen worden, die voorgelegd worden op de algemene vergadering van de dv WVI op 12.06.2024.
Art. 2.
De heer Jan Lievens en de heer Henri Dubois zullen respectievelijk als vertegenwoordiger en plaatsvervanger hun stemgedrag afstemmen op de beslissingen opgenomen in dit raadsbesluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste punten van de algemene vergadering dd. 12.06.2024 van de dv WVI, waarvoor een beslissing moet genomen worden, goedkeuren.
Art. 3.
Afschrift van onderhavig besluit over te maken aan de dv WVI en aan de betrokken vertegenwoordiger en plaatsvervanger.
Vele steden en gemeenten nemen initiatieven om aan de transitie naar hernieuwbare energie bij te dragen. De provincie West-Vlaanderen heeft in het meerjarenplan 2020-2025 de ambitie om tegen 2030 een CO2-neutrale organisatie te zijn (Actieplan AP000035).
De gemeentelijke vennoten kunnen via EFIN zonne-energie capaciteit ontwikkelen. EFIN plaatst zonnepanelen op de gebouwen van de gemeente om zo de afname van duurzame energie te bevorderen.
In het licht hiervan gaat de POM West-Vlaanderen een samenwerking aan met EFIN met het oog op afname van zonne-energie. De POM West-Vlaanderen wenst in dit kader een aandeelhouder van EFIN te worden. Dit vereist bepaalde acties van de huidige aandeelhouder-gemeenten. Zo zal er een statutenwijziging moeten plaatsvinden en de bestaande aandeelhouders wordt gevraagd enkele beslissingen te nemen. Dit gemeenteraadsbesluit biedt een uiteenzetting van de context en de nodige beslissingen.
Aanleiding en context
EFIN is een investerings- en holdingvennootschap actief in de energiesector. Haar kapitaal is volledig in handen van (West-)Vlaamse gemeenten (de “EFIN-gemeenten”). De gemeenten zijn gemachtigd om te participeren in EFIN op grond van artikel 180 van de Wet van 21 december 1994. Dit artikel luidt: “De gemeenten kunnen rechtstreeks of onrechtstreeks participeren in bedrijven voor produktie, vervoer en distributie van energie”. Er bestaat een in-house relatie tussen de gemeenten/aandeelhouders van EFIN (de opdrachtgevers) en EFIN (de opdrachtnemer) die de gemeenten toelaat om rechtstreeks opdrachten aan EFIN te gunnen. Het betreft dan in het bijzonder opdrachten in het kader van de solar-activiteit van EFIN. EFIN heeft een bewezen track-record m.b.t. de analyse, de realisatie en opvolging van PV-installaties op de gebouwen van haar aangesloten gemeenten.
De POM West-Vlaanderen wenst haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk te reduceren in overeenstemming met het beleid van de provincie West-Vlaanderen. De installatie van zonnepanelen op het eigen patrimonium voor de productie van zonne-energie vormt één van de voornaamste middelen om deze doelstelling te realiseren. Het aandeel van zonne-energie in de energiemix van de POM is op vandaag nog beperkt. De POM wenst dan ook afname van duurzame energie te vergroten door het installeren van zonnepanelen op de gebouwen van de POM West-Vlaanderen.
De POM West-Vlaanderen wenst hierbij een samenwerking aan te gaan met EFIN, die de zonnepanelen plaatst en zo de POM West-Vlaanderen toelaat om duurzame energie af te nemen, hetzij via stroomafnameovereenkomsten of huurovereenkomsten.
Argumentatie
De POM West-Vlaanderen beschikt onder toepassing van artikel 6, §1 3° van het decreet van 7 mei 2004 over de machtiging om deel te nemen in andere rechtspersonen, voor zover de deelname in overeenstemming is met de POM’s missie en taken en met het oog op de verwezenlijking van economische projecten. Deze voorwaarden zijn vervult aangezien de toetreding kadert in de doelstelling van de POM om haar infrastructuur te voorzien van goedkope en groene energie.
De stroomafnameovereenkomsten, huurovereenkomsten of koopovereenkomsten kunnen gesloten worden zonder toepassing van de regels inzake overheidsopdrachten omdat deze gesloten wordt volgens de principes van de in-house samenwerking. Door toetreding tot EFIN ontstaat immers een in-house relatie tussen de aandeelhouder (opdrachtgever) en EFIN (opdrachtnemer). Het betreft een zgn. “gezamenlijke in-house relatie”, waarbij de (gemeentelijke) aandeelhouder samen met de andere (gemeentelijke) aandeelhouders van EFIN toezicht op EFIN uitoefent als over hun eigen diensten. Hierdoor kunnen zij rechtstreeks werken, leveringen of diensten van EFIN afnemen.
De toetreding tot de bv EFIN door de nieuwe aandeelhouders kan niet zonder enige formaliteit gebeuren. De toetreding van nieuwe aandeelhouders veronderstelt de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit vereist in voorliggend geval een statutenwijziging. De statuten bevinden zich in de bijlage van deze beslissing.
Verder worden de huidige aandeelhouders verwacht een aantal beslissingen te nemen om de uitbreiding van het aandeelhouderschap te faciliteren.
Het betreft met name de volgende beslissingen:
(i) Verzaking aan de opmaak van het verslag van het bestuursorgaan en het controleverslag van de commissaris overeenkomstig artikel 5:121, § 2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
(ii) Bijkomende inbreng in geld ten belope van duizend euro (€ 1.000,00) met uitgifte van vijf (5) nieuwe aandelen, verdeeld als volgt:
(iii) Te nemen beslissing met betrekking tot het voorkeurrecht zoals voorzien in artikel 5:128 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
(iv) Inschrijving op de nieuw uit te geven aandelen en volstorting van de nieuwe aandelen. Vaststelling dat de intekening werd verwezenlijkt.
(v) Wijziging van artikel 5 en van artikel 11 van de statuten om het in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten inzake de nieuwe inbreng en de uitgifte van aandelen.
(vi) het ontslag van bestuurder Lies Laridon, het verstrekken van tussentijdse kwijting en de (her)benoeming van de betreffende ontslagen bestuurder Lies Laridon mede op voordracht van de nieuwe aandeelhouders.
(vii) machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
Deze worden in het besluit uiteengezet.
Artikel 40, §1 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Artikel 6, §1, 3° van het decreet van 7 mei 2004.
Artikel 2:59 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Artikel 5:98 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Artikel 5:121, § 2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Artikel 5:128 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Art. 1.
De gemeenteraad keurt als aandeelhouder van EFIN de volgende besluiten van de Buitengewone Algemene Vergadering van EFIN goed:
1) Verzaking aan de opmaak van het verslag van het bestuursorgaan en het controleverslag van de commissaris overeenkomstig artikel 5:121, § 2 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
2) Verhoging van het eigen vermogen van de vennootschap met een bedrag van duizend euro (€ 1.000,00) met uitgifte van vijf (5) nieuwe aandelen, verdeeld als volgt:
Deze aandelen zullen per soort van dezelfde aard zijn, en zullen dezelfde rechten en voordelen hebben als de bestaande aandelen van soort A en soort B, en zullen in de winsten delen vanaf het boekjaar 2025 (met dien verstande dat alle beslissingen met betrekking tot het boekjaar 2024 niet zullen toekomen aan de nieuwe aandeelhouders).
Deze inbreng zal geboekt worden als volgt:
3) Verzaking aan het voorkeurrecht zoals voorzien in artikel 10 van de statuten en in artikel 5:128 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
4) Inschrijving op de nieuw uit te geven aandelen en volstorting van de nieuwe aandelen. Vaststelling dat de intekening werd verwezenlijkt.
5) Goedkeuring van de volgende wijzigingen aan de statuten van EFIN:
6) Goedkeuring van:
7) Machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan de notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
Art. 2.
De gemeenteraad stelt de heer Stefan Himpens, secretaris van de Buitengewone Algemene Vergadering van EFIN op 4 juni 2024, aan als haar bijzondere gemachtigde om afzonderlijk op te treden en met recht tot indeplaatsstelling.
De gemeenteraad draagt de aangeduide bijzondere gemachtigde op om zijn stemgedrag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van EFIN op 4 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden en waarbij de agendapunten niet wijzigen) af te stemmen op deze beslissing van de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt de huur- en opstalovereenkomst voorgelegd ter goedkeuring voor de zonnepanelen installatie voor de Balluchon en de sporthal via EFIN.
Op 04.05.2015 besliste de gemeenteraad om het Burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie .COM 2020) te ondertekenen, waarin deelnemers zich engageren de C02-uitstoot op het grondgebied tegen 2020 te laten dalen met minstens 20%.
Op 11.10.2021 besliste de gemeenteraad formeel tot ondertekening van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie .COM 2030) en tot voortzetting van het collectief engagement.
Op 11.10.2021 besliste de gemeenteraad om het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen met doelstellingen tot 2030 waarin deelnemers zich engageren om de nodige transitie in het energie- en Klimaatbeleid waar te maken en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030.
In het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact wordt benadrukt dat overheden eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven, vooraleer aan de burger nieuwe verplichtingen op te leggen. Een mogelijkheid daartoe is om van het publiek patrimonium een duurzaam uithangbord te maken. Om het publiek gebouwenbestand koolstofneutraal te krijgen is het onder meer nodig om in te zetten op hernieuwbare energie. Dit past binnen een van de concrete doelstellingen waarbij de lokale overheden een voortrekkers- en voorbeeldrol kunnen opnemen, zoals bepaald in het Vlaams Regeerakkoord en het Vlaams Energie- en Klimaatplan, met name de reductie van de broeikasgassen met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een realisatie van een energiebesparing van 2,09% op het energieverbruik van hun gebouwenpark.
Om voorgaande redenen werd voorgesteld om zonnepanelen te plaatsen op bepaalde gebouwen van het lokaal bestuur. Hiervoor zou beroep gedaan worden op Sunfin bv, Noordlaan 9, 8820 Torhout. Sunfin bv is een samenwerking tussen Efin bv en Earth bv. Efin bv is een financiële holding waar heel wat steden en gemeenten, waaronder de gemeente Koekelare, aandeelhouder van zijn. Earth bv is een private partner die instaat voor de studie en advies inzake en de realisatie van groene energieoplossingen. Deze samenwerking is er gekomen naar aanleiding van de groeiende vraag van steden en gemeenten naar financiële ondersteuning en ontzorging bij investeringen in zonnepanelen op gebouwen.
Voor het sluiten van een overeenkomst met Sunfin bv kan de gemeente beroep doen op een specifieke vrijstelling van de regels inzake overheidsopdrachten. Immers zijn de voorwaarden voor een in-house-relatie, in de zin van artikel 30, 5 3 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016, van toepassing. Er is sprake van een in-house-relatie indien de verhouding tussen de gemeente en de rechtspersoon waarop men een beroep wenst te doen voor het plaatsen van een overheidsopdracht aan een aantal voorwaarden voldoet zonder dat er van rechtreekse controle sprake is (zoals bedoeld in artikel 30, 5 1 van de wet inzake overheidsopdrachten).
Om van voormelde in-house-relatie toepassing te kunnen maken moet aan volgende voorwaarden
voldaan zijn:
Aangezien Efin bv meerderheidsaandeelhouder is binnen Sunfin bv moeten de voorwaarden in hoofde van Efin bv bekeken worden. Efin bv voldoet aan de voorwaarden:
Sunfin bv heeft op 5 september 2022 een voorstel bezorgd inzake de levering en plaatsing van:
Dit werd opgenomen in het meerjarenplan.
Het college van burgemeester en schepenen d.d. 22.11.2022 en 13.12.2022 beslist om in te gaan op het voormeld voorstel van Sunfin (via huurformule) waarbij het lokaal bestuur een maandelijks huurbedrag betaalt aan Sunfin:
Dit leidt tot:
Sporthal: 4.520 kg C02 minder per jaar, of 130.960 kg C02 minder over de
geraamde levensduur (30 jaar)Voor beide installaties werd een huur- en opstalovereenkomst opgemaakt, dewelke voorgelegd worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Huur- en opstalovereenkomst.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de huur- en opstalovereenkomst zoals in bijlage opgenomen.
Art. 2.
De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze documenten te ondertekenen.
Door de projectvereniging IOED Polderrand werd het jaarverslag 2023 (jaarrekening, financieel verslag en het verslag van de accountant) overgemaakt. De gemeenteraad dient het jaarverslag 2023 goed te keuren.
De IOED Polderrand heeft voor 2024 een begroting opgemaakt. De gemeenteraad dient kennis te nemen van deze begroting.
Bij raadsbesluit d.d. 14.12.2015 werd de oprichting en de statuten van de projectvereniging IOED (intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst) Polderrand goedgekeurd.
Bij raadsbesluit d.d. 26.03.2018 werden de gewijzigde statuten van de IOED Polderrand goedgekeurd.
De gemeenteraad dient het jaarverslag van de IOED Polderrand goed te keuren. Het jaarverslag 2023 bevat een jaarrekening, financieel verslag en een verslag van de accountant.
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de begroting 2024 van de IOED Polderrand.
Jaarverslag 2023.
Begroting 2024.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om het jaarverslag 2023 van de IOED Polderrand goed te keuren.
Art. 2.
De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2024 van de IOED Polderrand.
Art. 3.
Een kopie van deze beslissing wordt bezorgd aan de IOED Polderrand.
Aan de gemeenteraad wordt een tijdelijke politieverordening voorgelegd ter goedkeuring naar aanleiding van de verkiezingen op 09.06.2024 en 13.10.2024.
Er wordt een tijdelijke politieverordening voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring naar aanleiding van de verkiezingen op 09.06.2024 en 13.10.2024, waarin duidelijke regels opgenomen worden inzake het voeren van propaganda/publiciteit.
Deze aanvullende politiemaatregelen zijn noodzakelijk met het oog op een ordelijk verloop van de verkiezingsstrijd tussen de verschillende partijen.
Het Algemeen Kieswetboek.
Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2012 houdende de algemene regels voor het aanbrengen van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten.
Art. 1.
Op de dag van de verkiezingen, 09.06.2024 en 13.10.2024, mag er op het domein van het gemeentelijk sportcentrum beginnend vanaf de Belhuttebaan geen propaganda gevoerd worden onder geen enkele vorm. Dat wil zeggen geen affiches, geen mobiele constructies, geen aanhangwagens, geen vaste constructies, geen geluidswagens, geen folders, geen gadgets, etc... Er wordt wel toegelaten dat de personen die voorkomen op de kandidatenlijst voor de Europese, Federale, Vlaamse, lokale en provinciale verkiezingen op het domein van het sportcentrum samenscholen.
Art. 2.
Elke vorm van publiciteit, aangebracht in strijd met deze verordening, zal onmiddellijk verwijderd worden, onverminderd de politiestraffen, die hieruit kunnen voortvloeien.
Art. 3.
Overtredingen van deze politieverordening zullen worden bestraft met politiestraffen, voor zover door wetten, besluiten en verordeningen geen zwaardere straffen zijn voorzien.
De rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus werd goedgekeurd door de kerkraad van dit kerkbestuur. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een advies te verlenen.
De rekening over het dienstjaar 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus werd goedgekeurd door de kerkraad op 19.02.2024.
De toelage van de gemeente voor de gewone kosten van de erediensten bedraagt €114 030,65
De rekening over het dienstjaar 2023 sluit met een saldo van €32 288,17
Aanvullende nota.
Actualisering inventaris.
Interne kredietaanpassing.
Jaarrekening.
Kastoestand.
Rekeninguittreksels.
Staat van het vermogen.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om gunstig advies te verlenen aan de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus.
De rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Gertrudis werd goedgekeurd door de kerkraad van dit kerkbestuur. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een advies te verlenen.
De rekening over het dienstjaar 2023 van de kerkfabriek Sint-Gertrudis werd goedgekeurd door de kerkraad op 27.02.2024.
De toelage van de gemeente voor de gewone kosten van de erediensten bedraagt €20 323,92.
De rekening over het dienstjaar 2023 sluit met een saldo van €21 078,00
Aanvullende nota.
Actualisering inventaris.
Interne kredietaanpassing.
Investeringsfiche restauratie kerk.
Jaarrekening.
Kastoestand.
Rekeninguittreksel ING en Belfius.
Staat van het vermogen.
Terugbetalingstabel.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om gunstig advies te verlenen aan de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Gertrudis.
De rekening 2023 van de kerkfabriek Pastoor van Ars werd goedgekeurd door de kerkraad van dit kerkbestuur. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een advies te verlenen.
De rekening over het dienstjaar 2023 van de kerkfabriek Pastoor van Ars werd goedgekeurd door de kerkraad op 31.01.2024.
De toelage van de gemeente Koekelare voor de gewone kosten van de erediensten bedraagt €41 960,41.
De rekening over het dienstjaar 2023 sluit met een saldo van €34 728,09.
Aanvullende nota.
Actualisering inventaris.
Aflossingstabel lening dakrenovatie.
Crest Cap10.
Factuur architect Verlinde - dakwerken.
Interne kredietaanpassing.
Jaarrekening.
Kastoestand.
Rekeninguittreksel Belfius.
Staat van het vermogen.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om gunstig advies te verlenen aan de rekening 2023 van de kerkfabriek Pastoor van Ars.
De rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Andries werd goedgekeurd door de kerkraad van dit kerkbestuur. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een advies te verlenen.
De rekening over het dienstjaar 2023 van de kerkfabriek Sint-Andries werd goedgekeurd door de kerkraad op 11.01.2024.
De toelage van de gemeente voor de gewone kosten van de erediensten bedraagt € 3.198,43.
De rekening over het dienstjaar 2023 sluit met een saldo van €14 015,67
Aanvullende nota.
Actualisering inventaris.
Belfius.
IKA_aanpassing.
Jaarrekening.
Kastoestand.
KBC.
Spaar KBC.
Staat van het vermogen.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om gunstig advies te verlenen aan de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Andries.
De rekening 2023 van de kerkfabriek OLV Hemelvaart werd goedgekeurd door de kerkraad van dit kerkbestuur. Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad om een advies te verlenen.
De rekening over het dienstjaar 2023 van de kerkfabriek OLV Hemelvaart werd goedgekeurd door de kerkraad op 12.01.2024.
De toelage van de gemeente Koekelare voor de gewone kosten van de erediensten bedraagt €957,98.
De rekening over het dienstjaar 2023 sluit met een saldo van €8253,25.
Statusblad.
De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om gunstig advies te verlenen aan de rekening 2023 van de kerkfabriek OLV Hemelvaart.
De gemeenteraad dient het jaarverslag 2023 en de rekening 2023 alsook het jaarprogramma 2024 en de begroting 2024 van de interlokale vereniging MIVOS (Burensportdienst Midden West-Vlaams Overleg van de Sport) goed te keuren.
Bij raadsbesluit d.d. 01.03.2004 werd een burensportdienst MIVOS onder de vorm van een interlokale vereniging goedgekeurd.
Op de vergadering van het beheerscomité van MIVOS van 18-03-2024, werden het jaarverslag 2023 en het jaarprogramma 2024 met begroting voorgelegd aan de schepenen. Dit jaarverslag 2023 en het jaarprogramma 2024 werden éénparig goedgekeurd.
Het jaarverslag 2023 werd afgesloten met een positief saldo van € 3.393,20. Dit saldo zal worden overgedragen naar het volgend boekjaar.
Het lidgeld voor elke gemeente voor 2024 blijft behouden op € 250.
Jaarverslag 2023.
Jaarprogramma 2024 met begroting.
Verslag beheerscomité MIVOS 18-03-2024.
Art. 1.
Het jaarverslag 2023 - rekening 2023 van MIVOS wordt goedgekeurd.
Art. 2.
Het jaarprogramma 2024 - begroting 2024 van MIVOS wordt goedgekeurd.
Art. 3.
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het secretariaat van MIVOS (Sportdienst Kortemark, Brouwersplein 3 te 8610 Kortemark of via mail naar flore.pottelancie@kortemark.be).
De weginfrastructuur die nodig was voor de ontsluiting van de nieuwe woningen langs de Krakkestraat wordt kosteloos overgedragen naar het openbaar domein.
De Woonmaatschappij IJzer en Zee realiseerde 5 nieuwe woningen langs de Krakkestraat.
Voor de ontsluiting van deze woningen werd een nieuwe toegangsweg aangelegd en werden er tevens enkele bijkomende parkeerplaatsen voorzien.
Het is wenselijk dat de bestrating en de parkeerplaatsen overgedragen worden naar het openbaar domein.
Het bronperceel is kadastraal gekend als Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1667M en 1682A (deel)
Na prekadastratie gaat het over volgende kadastrale percelen :
- Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1701/A - 159 m²
- Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1701/B - 75 m²
- Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1701/C - 25 m²
Het perceel 1 is reeds eigendom van de gemeente Koekelare.
De effectief over te dragen percelen staan afgebeeld als de percelen 2 en 3 op het opmetingsplan opgemaakt door het studiebureau Plantec uit Oostende.
Er werd een ontwerp van akte voor de kosteloze overdracht van deze 2 percelen naar het openbaar domein opgemaakt door de Afdeling Juridische Dienstverlening van de Vlaamse overheid, Dienst Vastgoedtransacties.
Alle kosten die uit de akte voortvloeien, zullen door de overdrager betaald worden.
Opmetingsplan
Ontwerpakte
De vigerende bepalingen van het decreet lokaal bestuur.
Art. 1.
De akte voor de kosteloze overdracht van 2 percelen grond :
- 75 m² rijweg (Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1701/B)
- 25 m² parkeerplaats (Koekelare, 1e Afdeling, sectie A, 1701/C)
gelegen Krakkestraat, naar het openbaar domein, wordt goedgekeurd.
Art. 2.
Dhr. Koen Baert, Vlaamse commissaris bij de Dienst Vastgoedtransacties, wordt gemachtigd om de gemeente te vertegenwoordigen bij de ondertekening van de akte.
Art. 3.
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Juridische dienstverlening, Vastgoedtransacties West, Koning Albert II-laan 15 bus 396 te 1210 Brussel.
Fluvius heeft een studie en kostenraming opgemaakt voor een zesde fase in de verledding van de openbare verlichting.
Dit ontwerp wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het blijft de ambitie van distributienetbeheerder Fluvius om tegen 2030 de openbare verlichting volledig om te bouwen naar ledverlichting.
Met de verledding wordt een globale energiebesparing en tevens een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot beoogd.
Ledverlichting zorg voor een beter comfort en een hogere veiligheid voor de weggebruikers en zorgt voor een vermindering van de lichtvervuiling.
Momenteel zijn al 5 fasen van de verledding goedgekeurd waarvan de laatste fase op korte termijn uitgevoerd zal zijn.
De verleddingsgraad in Koekelare bedraagt intussen al meer dan 50%.
Fluvius heeft een studie en kostenraming opgemaakt voor een volgende fase (fase 6 - aanvullend programma 2024) voor het verledden van de openbare verlichting langs enkele gemeentelijke wegen, waaronder de Eernegemstraat, Sint-Amandsstraat, Bezantestraat, Sint-Omaarsstraat, Pastoor Vancouterstraat, Robrecht de Friesstraat, Piers de Raveschootstraat, Ciderstraat, Arnekestraat, Rode-Kruisstraat, Bavostraat, Sint-Bertinusstraat en Alfred Weustenraadstraat.
In deze fase worden er 81 verlichtingstoestellen vervangen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 47.577,75 euro excl. btw of 57.569,07 euro incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Plan met aanduiding te verledden lichtpunten
Offerte Fluvius
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d) iii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: bescherming van exclusieve rechten).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De nodige kredieten voor het verledden van de openbare verlichting werden voorzien op het investeringsbudget van de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 1. Goedkeuring wordt verleend aan de studie en offerte voor de opdracht “Verledden openbare verlichting - aanvullend programma 2024”, opgemaakt door Fluvius System Operator cvba, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle. De raming bedraagt 47.577,75 euro excl. btw of 57.569,07 euro incl. btw.
Art. 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art. 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien op het investeringsbudget van de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 4. Afschrift van dit raadsbesluit wordt overgemaakt aan Fluvius System Operator cvba.
Het algemeen verkeersreglement dient aangepast te worden voor:
Dit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Er kan op heden geen eenvoudige doorstroming van de lijnbus voorzien worden ter hoogte van Sint-Maartensplein 4 en 6 wanneer op deze locatie voertuigen geparkeerd staan. Dit verhindert de draaicirkel van de lijnbus.
Deze problematiek werd voorgelegd aan de politie. Het advies kan in bijlage teruggevonden worden.
Er wordt voorgesteld om gele onderbroken belijnen te voorzien ter hoogte van Sint-Maartensplein 4 en 6, waardoor in- en uitstappen/ laden en lossen nog mogelijk is.
Daarenboven wordt voorgesteld om de flex-bushalte op het Sint-Maartensplein duidelijker aan te duiden door middel van wegmarkering.
Advies van de lokale politie.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 1 december 1975 en latere wijzigingen houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid op titel III.
Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 en latere wijzigingen waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, BS 24.12.2018.
Het algemeen verkeersreglement van de gemeente Koekelare, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2007 en de minister van Mobiliteit bij besluit dd 25.06.2007 en latere wijzigingen.
Art. 1.
Volgend artikel dient te worden aangevuld:
4.3 Parkeerverbod ingevolge wegmarkering:
4.3.11. Ter hoogte van van het Sint-Maartensplein 4 en 6 (zijde horeca).
Rondvraag.
Raadslid Dewulf vraagt wat de oorzaak is voor de recente schade in het Huis Proot en of alle kosten vergoed worden. Hij vraagt of in de toekomst een permanentiesysteem kan voorzien worden.
Schepen Ampoorter antwoordt dat een lek in de drinkwaterleiding hiervoor de oorzaak is. Er is veel schade aan alle toestellen in de kelder. Het dossier werd nog niet afgehandeld door de verzekeringsmaatschappij. Binnenkort is een overleg gepland met de watermaatschappij inzake de staat van het drinkwaterleidingnet op ons grondgebied. Een intern permanentiesysteem wordt momenteel voorbereid.
Raadslid Dewulf vraagt waar het Blokkot georganiseerd zal worden.
Schepen Salenbien antwoordt dat het Blokkot zal voorzien worden in De Inktpot.
Raadslid Pollentier suggereert dat sleutelkluizen voor de brandweer nuttig kunnen zijn.
Raadslid Demey suggereert om communicatie van De Watergroep ook mee op te nemen in de eigen communicatie voor de bevolking.
Raadslid Dewulf verwijst naar de nieuwe aankoopprocedure die in 2021 werd goedgekeurd. Hij vraagt of dit geëvalueerd wordt en of er offertes worden opgevraagd.
Schepen Ampoorter antwoordt dat voor de aankoop van bouwmaterialen offertes worden opgevraagd.
Raadslid Dewulf vraagt of de aflopende overeenkomst voor het gebruik van de loods Willaert na het einde van de legislatuur wordt hernieuwd of wordt dit meegenomen naar de volgende legislatuur?
Schepen Lievens antwoordt dat hij ervoor opteert om nog voor het zomerverlof de eigenaar te contacteren voor een overleg. Deze loods bevindt zich alvast op een ideale locatie en het is de bedoeling om deze piste te blijven bewandelen.
Raadslid Dewulf vraagt of een recente piste voor de realisatie van een hondenweide nog bewandeld wordt.
Schepen Lievens antwoordt dat deze piste werd afgesprongen.
Raadslid Demey vraagt hoe de werken op de wijk De Mokker evolueren. Hij vraagt wat de stand van zaken is inzake de drakentanden op de hoek van de Binnenstraat en Catstraat.
Schepen Ampoorter verwijst naar zijn antwoord tijdens de vorige raadzitting. Sindsdien kwam de vraag van de nutsmaatschappijen om een volgend deel aan te pakken. Ondertussen werd de overkoppeling tussen de Binnenstraat en de Pottebezemstraat uitgevoerd. Tegen het bouwverlof zouden de wegenis en de voetpaden tot het kruispunt met de Westmeetstraat klaar zijn. De drakentanden werden ondertussen weggenomen.
Raadslid Demey vraagt of er zicht is op het gebruik van de elektrische laadpalen op ons openbaar domein. Naar zijn mening zou het ideaal zijn om ter hoogte van de Sala Thaï dergelijke laadpalen te plaatsen.
Schepen Salenbien antwoordt dat dit overzicht kan opgevraagd worden. Ter hoogte van de Sala Thaï komen alvast 2 deelwagens.
Raadslid Demey verwijst naar een recent verkeersongeval in de Kortemarkstraat. De weg is er op die plaats in slechte staat.
Schepen Ampoorter antwoordt dat dit reeds besproken werd om enkele gleuven op te vullen.
Raadslid Maertens verwijst naar vandalisme die plaatsvond in de tennishal en de omnisporthal op het gemeentelijk sportcentrum. Ze vraagt hoe dit verder wordt bekeken.
Schepen Lievens antwoordt dat een badgesysteem geen zaligmakende oplossing is en ook duur is. Ook op het ruime domein van het sportcentrum werd er vandalisme gepleegd.
Raadslid Maertens vraagt of er andere mogelijkheden zijn? Zij geeft aan dat heel wat bezoekers niet in deze ruimtes hoeven te zijn en vraagt naar een oplossing waarbij niet iedereen zomaar deze ruimtes kan betreden.
Raadslid Pollentier vult aan dat ook een drugprobleem aan bod kwam en vraagt of er een oplossing over de permanente toegang mogelijk is. Hij verwijst naar de Balluchon en het Huis Proot, deze zijn ook niet permanent geopend.
Raadslid Maertens vraagt wat de stand van zaken is inzake de waterinsijpeling in sporthal 2. Recent kwam er weer op verschillende plaatsen water binnen.
Schepen Lievens antwoordt dat er insijpeling was in de overgang tussen 2 daken. Na herstellingswerken bleek dat nog niet alles opgelost is. Deze dakfirma komt hiervoor nog terug.
Raadslid Pollentier vernam dat er ook in sporthal 1 waterinsijpeling is.
Schepen Lievens antwoordt dat dit ook verder wordt opgevolgd, deze werken zijn alvast nog niet opgeleverd.
Raadslid Pollentier vindt de aankoop van een pand recht tegenover de gemeenschapszaal in Bovekerke een interessante piste om te overwegen. Op die site zou dan een parking voor de gebruikers van deze zaal voorzien kunnen worden. Misschien kunnen er in de toekomst zich nog interessante pistes aandienen.
De burgemeester antwoordt dat deze opportuniteit werd aangeprezen maar er werd beslist om hierop niet in te gaan. Dit is een woning met beperkte breedte. Er is momenteel geen parkeerprobleem ter hoogte van deze zaal aangezien afdoende parkeergelegenheid is langs de Bovekerkestraat. De persoon die dit voorstel deed werd hiervan op de hoogte gebracht.
Raadslid Pollentier verwijst naar een eerdere vraag over de flitspaal in de Oostmeestraat-Catstraat. Hij vernam dat de snelheid niet vermindert. Hij suggereert om net als in de Ringlaan gespreid over het traject meerdere flitspalen te voorzien, in het bijzonder in het eerste deel van het traject.
De voorzitter sluit de zitting op 22/04/2024 om 20:12.
Aldus beslist in de zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad.
Namens Gemeenteraad,
Lode Claeys
Algemeen directeur
Kelly Tanghe
Raadslid-voorzitter