De voorzitter opent de zitting op 28/03/2022 om 19:00.
Voor deze zitting wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen. Tijdens een tussenkomst kan het mondmasker afgezet worden.
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld.
Een lid van de gemeenteraad kan opmerkingen maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Het zittingsverslag wordt vervangen door een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad een aangelegenheid in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
Het zittingsverslag kan geraadpleegd worden via onderstaande link:
Notulen van de gemeenteraad d.d. 28.02.2022.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 24.12.2018) zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 32 en artikel 278.
Art.1.
De gemeenteraad keurt de notulen d.d. 28.02.2022, zoals als in bijlage opgenomen, goed.
Art.2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekenen de notulen.
Art. 3
De gemeenteraad keurt het zittingsverslag d.d. 28.02.2022 goed.
De heer Kristof Follet heeft zijn ontslag ingediend als lid van de algemene vergadering (categorie B) namens CD&V in de Dienstenchequeonderneming Koelibri EVA-vzw. De CD&V fractie draagt Myriam Schreel voor als nieuwe vertegenwoordiger.
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe vertegenwoordiger namens CD&V Koekelare in Dienstenchequeonderneming Koelibri EVA-vzw.
Per mail d.d. 16.03.2022 werd het ontslag van de heer Kristof Follet overgemaakt als lid van de algemene vergadering (categorie B) namens CD&V van de Dienstenchequeonderneming EVA-vzw.
Vanuit CD&V werd meegedeeld dat zij Myriam Schreel voordragen als nieuwe vertegenwoordiger namens hun fractie.
Mail voordracht Myriam Schreel.
Bestuursdecreet d.d. 07.12.2018.
Wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen d.d. 29.07.1991.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Statuten van de Dienstenchequeonderneming Koelibri EVA-vzw.
Art. 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de voordracht van Myriam Schreel als vertegenwoordiger namens de CD&V-fractie in Dienstenchequeonderneming Koelibri EVA-vzw.
Art. 2.
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Dienstenchequeonderneming Koelibri EVA-vzw en aan Myriam Schreel.
Kaat Depreitere, voormalig lid van de gemeenteraad, zetelde als raadgevend lid in de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging (DVV) Westhoek. Kaat Depreitere heeft haar ontslag als gemeenteraadslid ingediend, waarvan de gemeenteraad kennis heeft genomen in zitting van 24.01.2022. De gemeenteraad kan bijgevolg een nieuw raadgevend lid voor de raad van bestuur van de DVV Westhoek aanduiden.
De gemeente is aangesloten is bij de dienstverlenende vereniging (DVV) Westhoek
Overeenkomstig de statuten van de dienstverlenende vereniging (DVV) Westhoek heeft iedere deelnemende gemeente het recht één gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, aan te duiden tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, en deze aanduiding voor te leggen aan de algemene vergadering. De aanstelling is voor een duur van twee jaar, dewelke verlengbaar is.
Kaat Depreitere, voormalig lid van de gemeenteraad, werd bij besluit d.d. 14.01.2019 als raadgevend lid bij de dienstverlenende vereniging (DVV) Westhoek aangesteld. Kaat Depreitere heeft haar ontslag als gemeenteraadslid ingediend, waarvan de gemeenteraad kennis heeft genomen op de zitting van 24.01.2022.
De gemeenteraad kan bijgevolg een nieuw raadgevend lid voor DVV Westhoek aanduiden naar aanleiding hiervan.
Bij verlies van het mandaat van een lid met raadgevende stem voor het verstrijken van de termijn van twee jaar, heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanduiding heeft verricht, het recht om onmiddellijk een vervangend lid voor te dragen bij gemeenteraadsbeslissing aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging (artikel 25 statuten DVV).
De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming die onderstaande uitslag geeft.
Decreet over het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Statuten dienstverlenende vereniging (DVV) Westhoek.
Met 15 stemmen voor Sam Dewulf, 0 stemmen tegen, 0 stemmen onthouden.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om Sam Dewulf aan te stellen als raadslid van de oppositie om met raadgevende stem deel uit te maken van de raad van bestuur van de DVV Westhoek voor de legislatuur 2019-2024.
Art. 2.
Onderhavig besluit zal ter kennis gebracht worden aan de verkozenen en aan de DVV Westhoek.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot wijziging van het gebruiksreglement voor de gemeentelijke gemeenschapszalen. Concreet worden er twee wijzigingen voorgesteld:
Concreet worden er twee wijzigingen voorgesteld:
Het document in bijlage bevat een overzicht van alle concrete wijzigingen die voorgesteld worden.
Het voorstel tot wijziging van het gebruiksreglement voor de gemeentelijke gemeenschapszalen.
Art.1.
De gemeenteraad beslist om principieel akkoord te gaan met de wijzigingen zoals in het voorstel in bijlage opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot wijziging van het organogram. Concreet betreft dit een rechtzetting waarbij de term "budgethouderschap" op het organogram geschrapt wordt aangezien dit niet meer van toepassing is.
Voorstel tot wijziging van het organogram.
Verslag HOC-BOC 07.03.2022.
Personeelsformatie.
Rechtspositieregeling.
Decreet voor het lokaal bestuur d.d. 22.12.2017.
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn d.d. 07.12.2007.
Kwaliteitsbesluit buitenschoolse opvang van 16 mei 2014.
Overgangsbesluit subsidies buitenschoolse kinderopvang van 24 september 2021.
Decreet houdende de organisatie van de buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 3 mei 2019.
Besluit van De Vlaamse regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang van 16 oktober 2020.
Wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel van 19 december 1974.
Art. 1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de voorgelegde wijzigingen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot wijziging van de rechtspositieregeling. Concreet dient de rechtspositieregeling in overeenstemming gebracht te worden met de gewijzigde regelgeving. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van deze gelegenheid om de huidige rechtspositieregeling volledig te actualiseren.
De rechtspositieregeling dient in overeenstemming te worden gebracht met de gewijzigde regelgeving:
Gelet op bovenstaande wordt tevens gebruik gemaakt van deze aangelegenheid om een volledige actualisering voor te stellen:
Het document in bijlage bevat een overzicht van alle concrete wijzigingen die voorgesteld worden.
Tevens kan er een gecoördineerde versie teruggevonden worden in bijlage.
Overzicht voorstel wijzigingen.
Gecoördineerde versie.
Verslag HOC-BOC d.d. 07.03.2022.
Bijlage 1 - 5.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden;
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II;
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 24.12.1974, zoals gewijzigd tot op heden;
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 20.10.1984;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 23.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 40, artikel 186, artikel 286,§1,2°, artikel 286,§2,2°, artikel 287, artikel 288 en artikels 330 tot en met 334;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [Rechtspositieregeling – Rechtspositiebesluit - BVR RPR G], (B.S. 24.12.2007), zoals gewijzigd tot op heden;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [BVR RPR O], (B.S. 03.12.2010), zoals gewijzigd tot op heden;
De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 08.09.2020.
Amendement 1 CD&V fractie:
Net zoals nu reeds het geval is voor de functies in niveau A en B stellen we voor om voor alle functies te werken met een examen met bindende rangschikking. Op die manier werken we aan een verdere professionalisering van onze organisatie.
Voorstel aanpassing:
Art 19 lid 1:
De selectieprocedures voor functies in de niveaus A, B, C , D en E resulteren in een bindende rangschikking in volgorde van het resultaat van de geslaagde of geschikt bevonden kandidaten.
Lid 2: schrapping
Stemming amendement 1 CD&V fractie:
Met 4 stemmen voor (Tom Pollentier, Tine Maertens, Marnix Demey, Sam Dewulf), 11 stemmen tegen (Kelly Tanghe, Patrick Lansens, Jessy Salenbien, Jan Lievens, Willy Boone, Dirck Devreker, Urbain Scharmin, Carole Himpens, Laura Cools, John Eeckloo, Els Verhelst), 1 onthouding (Jolien Lootens-Stael).
Amendement 2 CD&V fractie:
Aanpassing van de meegerekende anciënniteit tot de volledige toepassing voor de inbreng van relevante anciënniteit binnen de privésector of als zelfstandige. Dit voor zowel graad, niveau en dienstanciëniteit als geldende anciënniteit.
Voorstel aanpassingen:
Art 96 lid1, Art 92 lid 2, Art 90 lid 2, Art 305, :
Beroepservaring in de privésector of als zelfstandige wordt in aanmerking genomen voor de toekenning van periodieke salarisverhogingen, op voorwaarde dat ze relevant is voor de functie en dit zonder maximumduur.
Stemming amendement 2 CD&V fractie:
Met 4 stemmen voor (Tom Pollentier, Tine Maertens, Marnix Demey, Sam Dewulf), 11 stemmen tegen (Kelly Tanghe, Patrick Lansens, Jessy Salenbien, Jan Lievens, Willy Boone, Dirck Devreker, Urbain Scharmin, Carole Himpens, Laura Cools, John Eeckloo, Els Verhelst), 1 onthouding (Jolien Lootens-Stael).
Art.1.
De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de wijzigingen zoals in het voorstel in bijlage opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot wijziging van het arbeidsreglement. Concreet dient het arbeidsreglement in overeenstemming gebracht te worden met de voorgestelde wijzigingen zoals opgenomen voor de rechtspositieregeling. Daarnaast wordt voorgesteld om een aantal bijlages toe te voegen.
Het arbeidsreglement dient in overeenstemming te worden gebracht met de voorgestelde wijzigingen zoals opgenomen voor de rechtspositieregeling.
Gelet op bovenstaande wordt tevens gebruik gemaakt van deze aangelegenheid om een aantal bijlages toe te voegen:
Het document in bijlage bevat een overzicht van alle concrete wijzigingen die voorgesteld worden.
Tevens kan er een gecoördineerde versie teruggevonden worden in bijlage.
Overzicht wijzigingen.
Gecoördineerde versie.
Verslag HOC-BOC d.d. 07.03.2022.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden;
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II;
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 24.12.1974, zoals gewijzigd tot op heden;
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 20.10.1984;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 23.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 40, artikel 186, artikel 286,§1,2°, artikel 286,§2,2°, artikel 287, artikel 288 en artikels 330 tot en met 334;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [Rechtspositieregeling – Rechtspositiebesluit - BVR RPR G], (B.S. 24.12.2007), zoals gewijzigd tot op heden;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [BVR RPR O], (B.S. 03.12.2010), zoals gewijzigd tot op heden;
De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 08.09.2020.
Art.1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de wijzigingen zoals in het voorstel in bijlage opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot wijziging van het reglement feedback, opvolging en evaluatie. Concreet dient het reglement feedback, opvolging en evaluatie in overeenstemming gebracht te worden met de voorgestelde wijzigingen zoals opgenomen voor de rechtspositieregeling. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van deze aangelegenheid om het reglement te actualiseren.
Het reglement feedback, opvolging en evaluatie dient in overeenstemming te worden gebracht met de voorgestelde wijzigingen zoals opgenomen voor de rechtspositieregeling.
Gelet op bovenstaande wordt tevens gebruikt gemaakt van deze aangelegenheid om onvolledigheden, zaken die voor interpretatie vatbaar zijn en bepaalde tegenstrijdigheden weg te werken.
Het document in bijlage bevat een overzicht van alle concrete wijzigingen die voorgesteld worden.
Tevens kan er een gecoördineerde versie teruggevonden worden in bijlage.
Overzicht wijzigingen.
Gecoördineerde versie.
Verslag HOC-BOC d.d. 07.03.2022.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden;
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II;
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 24.12.1974, zoals gewijzigd tot op heden;
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 20.10.1984;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 23.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 40, artikel 186, artikel 286,§1,2°, artikel 286,§2,2°, artikel 287, artikel 288 en artikels 330 tot en met 334;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [Rechtspositieregeling – Rechtspositiebesluit - BVR RPR G], (B.S. 24.12.2007), zoals gewijzigd tot op heden;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [BVR RPR O], (B.S. 03.12.2010), zoals gewijzigd tot op heden;
De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 08.09.2020.
Art.1.
De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met de wijzigingen zoals in het voorstel in bijlage opgenomen.
Er werd voor de personeelsleden van het lokaal bestuur een policy voor occasioneel thuiswerk opgemaakt. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het voorstel policy occasioneel thuiswerk goed te keuren.
Naar aanleiding van de huidige coronapandemie tijdens de voorbije 2 jaren werd in onze maatschappij volop ingezet op telewerk en thuiswerk.
Veel lokale en provinciale besturen kregen voor de 1ste keer op grote schaal te maken met deze nieuwe werkvorm. Een combinatie van telewerk met ‘traditioneel’ bureauwerk bewees zijn nut en is een actueel thema in de publieke sector om dit na de coronapandemie ook verder te zetten.
In tegenstelling tot de private sector, zijn de lokale en provinciale besturen niet gebonden aan collectieve arbeidsovereenkomsten of wetgeving over occasioneel telewerk zoals CAO nr. 85 en de wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk.
Lokale besturen dienen een eigen telewerkkader op te stellen. Dit kan naar eigen noden dankzij het principe van de lokale autonomie. Men dient hierbij wel rekening te houden met de hogere regelgeving en de dwingende bepalingen.
In bijlage werd een voorstel policy occasioneel thuiswerk opgenomen.
Voorstel policy thuiswerk occasioneel.
Verslag HOC-BOC d.d. 07.03.2022.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, BS 12.09.1991 zoals gewijzigd tot op heden;
Het bestuursdecreet van 07 december 2018, B.S. 11.01.2019, inzonderheid titel II;
De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 24.12.1974, zoals gewijzigd tot op heden;
Het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, B.S. 20.10.1984;
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 23.12.2018, zoals gewijzigd tot op heden, inzonderheid artikel 40, artikel 186, artikel 286,§1,2°, artikel 286,§2,2°, artikel 287, artikel 288 en artikels 330 tot en met 334;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [Rechtspositieregeling – Rechtspositiebesluit - BVR RPR G], (B.S. 24.12.2007), zoals gewijzigd tot op heden;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn [BVR RPR O], (B.S. 03.12.2010), zoals gewijzigd tot op heden;
De rechtspositieregeling, het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 08.09.2020.
Art.1.
De gemeenteraad beslist om het voorstel occasioneel thuiswerk zoals in bijlage opgenomen goed te keuren.
Voor de aanleg van een fietspad langs de Sint-Andriesstraat en de Schouttetenstraat te Koekelare en langs de Baan op Zande te Gistel werd door de Provincie West-Vlaanderen een ontwerp opgemaakt. De Provincie West-Vlaanderen vraagt aan de lokale besturen van Koekelare en Gistel om de lastvoorwaarden en gunningswijze voor het dossier ‘Aanleg fietspad langs de Zandestraat/Sint-Andriesstraat/Schouttetenstraat/Baan op Zande te Koekelare en Gistel' goed te keuren.
De dienst Mobiliteit en infrastructuur van de Provincie West-Vlaanderen nam initiatief voor de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad in asfalt langs de Zandestraat, Sint-Andriesstraat, Schouttetenstraat en de Baan op Zande te Koekelare en Gistel.
De opdracht is een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Koekelare en de stad Gistel.
De samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd door de deputatie in zitting van 6 februari 2020, de gemeenteraad van Koekelare op 27 mei 2019 en de gemeenteraad van Gistel op 5 september 2019.
De aanleg van het fietspad wordt gerealiseerd in het kader van het Fietsfonds.
De samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse Gewest werd goedgekeurd in de provincieraad van 22 maart 2018 en betreft de financiering van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk in het kader van het Fietsfonds.
Het fietspad is ontworpen volgens de aanbevelingen van het vademecum fietsvoorzieningen van het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap, departement LIN.
De startnota werd goedgekeurd in de RMC van 29 september 2015. De projectnota werd niet goedgekeurd in de RMC van 14 mei 2018. De aanvullende projectnota werd goedgekeurd in de RMC van 10 december 2018.
Voor deze werken werd een omgevingsvergunning bekomen en zijn alle gronden verworven.
Volgende werken zijn ten laste van de gemeente KOEKELARE :
- Aanleggen van drie wegversmallingen in de bestaande rijweg in beton
- Aanleggen van een bushalteplaats
- Aanleggen van parkeerstroken in betonstraatstenen
- Aanleggen van een uitwijkstrook in kasseien
- Leveren en plaatsen van picknickbanken
- Aanplanten van nieuwe bomen
Deze opdracht wordt geplaatst volgens de openbare procedure.
Het bestek nr. 01/2022 met de beschrijvende meetstaat
Het inschrijvingsbiljet met de bijhorende samenvattende meetstaat
Het Veiligheids- en Gezondheidsplan
Het conform verklaard Technisch Verslag
Het conform verklaard Sloopopvolgingsplan
De omgevingsvergunning
De natuurtoets
De grondverzettabellen
De bij het bestek horende plannen 1 tot en met 11
De raming
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De werken worden in totaliteit geraamd op 1 423 228,89 euro (excl. BTW) of 1 722 106,96 euro (incl. BTW ) waarvan :
- 1.365.927,89 euro (excl. BTW) of 1.652.772,75 euro (incl. BTW ) ten laste van de provincie en
- 57.301,00 euro (excl. BTW) of 69.334,21 euro (incl. BTW ) ten laste van de gemeente Koekelare en
- 0,00 euro ten laste van de stad Gistel.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Art. 1.
Het ontwerpdossier en de raming voor de opdracht “Aanleg van fietsvoorzieningen in de Zandestraat, Sint-Andriesstraat en de Schouttetenstraat te Koekelare en de Baan op Zande te Gistel.”, opgemaakt door de dienst Mobiliteit en Infrastructuur van de Provincie West-Vlaanderen, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.423.228,89 euro excl. btw of 1.722.106,96 euro incl. 21% btw, waarvan 57.301,00 euro excl. btw of 69.334,21 euro incl. btw ten laste van de gemeente Koekelare.
Art. 2.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en door het Provinciebestuur bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art. 3.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.
Rondvraag
Raadslid Demey heeft tijdens de voorgaande gemeenteraad gevraagd naar de stand van zaken inzake het verwijderen van de vervuilde grond in de nieuwe ambachtelijke zone Ten Barne. Er werd gevraagd of het afgraven van de vervuilde grond beperkt blijft tot de beperkte zone. Schepen Jessy Salenbien antwoordt hierop dat de oorspronkelijk aanwezige gronden afgevoerd werd voor bekalking en vervolgens teruggebracht werd voor hergebruik op het terrein. Daarnaast werd externe grond aangevoerd met de nodige bodembeheerrapporten. Aangezien er twijfels bestonden over het feit dat de opnieuw aangevoerde bekalkte grond wel degelijk de eerder afgevoerde grond was dan wel een andere partij met een andere kwaliteit, werd een controleonderzoek uitgevoerd door WVI. De WVI is de bouwheer en heeft boringen uitgevoerd door een bodemsaneringsdeskundige aan te stellen. Dit controleonderzoek resulteerde in de gekende codes. In de zijbermen zijn codes 301 en 501 gedetecteerd. Deze kunnen gebruikt worden op een bedrijventerrein indien de oorspronkelijke codes ook 301 en 501 waren. De oorspronkelijke code was 201, wat hygiënisch aanvaardbaar is waardoor de zijbermen mogen blijven liggen. De rechtbank oordeelde dat dit geen verborgen gebrek uitmaakt. Er werd geen code 909 in de zijbermen vastgesteld (anders zou dat milieu-hygiënisch onaanvaardbaar zijn). Er werd op één plaats wel code 909 vastgesteld, wat onaanvaardbaar is en afgegraven dient te worden. Het afperkend onderzoek heeft nu tot doel om de zone met code 909 te bepalen, grond af te graven en te vervangen. Daarna zullen alle rapporten verzameld worden door de WVI en overgemaakt worden aan OVAM. Conformiteit en vrijgave zal na de vervanging en rapportage aan OVAM door deze laatste beoordeeld worden.
Raadslid Pollentier verwijst naar de uitzonderlijke tijden gelet op de situatie in Oekraïne. Hij vraagt wat de consequenties zijn voor de gemeente/OCMW. Er wordt vooreerst verwezen naar de symbolische acties, zijnde de actie stiltecirkel en de actie plekvrij. Via de actie plekvrij zijn er een 20-tal burgers die een voorstel gedaan hebben. Het is de bedoeling dat die burgers minstens drie maanden kunnen garanderen als verblijfsperiode. Wel is het zo dat er op voorhand een screening vereist is, waarbij de aard van de opvangplaats en de integriteit beoordeeld wordt. Er waren 2 plaatsen die na bezoek voldeden en opengesteld worden. Het aantal maatschappelijk werkers om deze screening te kunnen doen betreft een knelpunt. De maatschappelijke dienst werd eerst overbelast door corona en een aantal veranderingen in de personeelsbezetting. De Oekraïne crisis zorgt nu voor overbelasting van de maatschappelijk dienst, wat het niet eenvoudig maakt. Er wordt daarnaast gevraagd of er mogelijkheden zijn voor opvang in de publieke gebouwen, waarop geantwoord wordt dat er geen publieke gebouwen vrij zijn die geschikt zijn voor de opvang van de vluchtelingen. Het LOI zit volledig volzet. De noodopvang is slechts voor enkele nachten. Tot slot is het zo dat het WZC Meunyckenhof een voorstel gedaan heeft voor deze noodopvang, dewelke verder besproken wordt.
Raadslid Dewulf vraagt of er in het kader van bovengenoemde crisis contact opgenomen werd met de scholen voor de kinderen, waarop geantwoord wordt dat er op heden nog geen contact opgenomen werd met de scholen.
Raadslid Pollentier vraagt of het platform van ELZ actief is om de know-how te delen, waarop geantwoord wordt dat dit voorlopig nog niet actief is. Wel is er overleg tussen de hoofdmaatschappelijk werkers over hoe de opvang georganiseerd kan worden.
Raadslid Pollentier verwijst naar de berisping van de Vlaamse Toezicht Commissie in het kader van een hacking. Het feit dat er een berisping gegeven wordt is gebruikelijk. De DPO dient overeenkomstig de standaardprocedure de Vlaamse Toezicht Commissie op de hoogte te brengen van de hacking, waarna automatisch een berisping volgt. In het geval van de desbetreffende hacking diende de getroffen persoon binnen ons bestuur het wachtwoord te wijzigen. Alle contactpersonen van de getroffen persoon werden op de hoogte gebracht van het hackingincident. Verdere sensibilisatie door de DPO en het invoeren van een multifactor authenticatie zal het probleem op hacking naar de toekomst toe verder verkleinen.
Raadslid Pollentier verwijst in het kader van bovengenoemde hacking tevens naar het aanbod van de Vlaamse overheid m.b.t. de cyberveilige gemeentes en merkt op dat dit interessant is.
De voorzitter sluit de zitting op 28/03/2022 om 20:10.
Aldus beslist in de zitting, de datum als voormeld.
Namens de gemeenteraad.
Namens Gemeenteraad,
Ann Van der Veken
Algemeen directeur-waarnemend
Kelly Tanghe
Raadslid-voorzitter