De gemeente Koekelare ondertekende het Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP 1.0). Jaarlijks dient een inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt en bezorgd te worden aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. De gemeenteraad dient kennis te nemen van deze jaarlijkse rapportering van het LEKP 1.0.
De gemeente Koekelare ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0 op d.d. 11.10.2021.
Door het ondertekenen van het LEKP 1.0 engageert de gemeente Koekelare zich om:
Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageert de gemeente Koekelare zich om bovenstaande doelstellingen na te streven zonder zich te verbinden op het al dan niet behalen van een van deze doelstellingen op gemeentelijk niveau. De gemeente Koekelare gaat dus met andere woorden een inspanningsverbintenis aan en geen resultaatsverbintenis.
Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden, dat na voorlegging aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
-> ingave van de meeste gegevens in het rapport LEKP gebeurt via andere instanties.
-> De gemeente moet zelf instaan voor de rapportering van bomen, hagen, natuurparken, ontharding en buffer- en infiltratievoorzieningen. Dit gebeurt via de website www.groenblauwpeil.be. Ook burgers kunnen hun steentje bijdragen en via deze website hun vorderingen toevoegen.
Toelichting LEKP 1.0
Rapport LEKP
De gemeenteraadsbeslissing d.d. 27.04.2020 tot toetreding aan het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie;
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten d.d. 20.04.2020 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.
De gemeenteraadsbeslissing d.d. 11.102021 tot ondertekening van het het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 1.0;
Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
Na ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en uitvoering van de gewenste en mogelijke acties heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid door middel van het trekkingsrecht waarbij verwacht wordt dat de gemeente eenzelfde bedrag besteedt.
Art. 1. De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het lokaal Energie- en klimaatpact.